Predsjednik Federacije BiH osnovao stranku

Očuvanje BiH, puna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih na cijeloj teritoriji BiH neka su od načela SPP-a (Al Jazeera)

Bosna i Hercegovina ima šansu promijeniti dosadašnju političku praksu i krenuti putem razvoja, jačanja integriteta, kvaliteta života i kvaliteta odnosa među ljudima koji u njoj žive, izjavio je u svom obraćanju na osnivačkoj skupštini predsjednik novoosnovane Stranke pravde i povjerenja (SPP) Živko Budimir.

Za prvog predsjednika jednoglasno je izabran Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH i bivši član Hrvatske stranke prava (HSP) BiH. Za potpredsjednike su izabrani Ragib Hadžić i Željko Asić.

Predsjednik SPP-a je kazao da se nova stranka na političkoj sceni BiH neće baviti drugima, niti će imati protivnike ni neprijatelje već partnere sa kojima će graditi modernu BiH, prenosi agencija Fena.

Glavni programski ciljevi SPP-a, kako je istaknuo Budimir, su očuvanje BiH, puna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih na cijeloj teritoriji BiH, borba protiv korupcije i kriminala, ekonomski razvoj i izgradnja društva znanja.

Razvoj društva znanja

Naglasio je također da nije idealista kada je u pitanju borba protiv korupcije niti da je moguće stvoriti društvo u kojem nema korupcije, već da je treba svesti na razumnu mjeru i ozakoniti praćenjem tokova novca i eliminiranjem sivog tržišta.

Predsjednik SPP-a je posebno upozorio na problem nezaposlenosti koja prelazi 40 posto, dok su s druge strane potencijali za gospodarski razvoj BIH iskorišteni svega 50 posto.

Programski cilj Stranke pravde i povjerenja je također razvoj društva znanja u kojem će biti izgrađen obrazovni sistem koji će mlade ljude pripremati da budu aktivni sudionici razvoja zemlje.

Na Osnivačkoj skupštini 206 prisutnih izaslanika izabralo je i Predsjedništvo Stranke, koje će voditi stranku do prvog Izbornog sabora Stranke.

U Predsjedništvo SPP-a su izabrani Nihada Kadribegović, Tihomir Šarac, Siniša Bilić, Branko Novaković, Samir Busovača, Aleksandar Semiz, Goran Batalija, Elmir Pamić i Tena Nagulov.

Izvor: Agencije