Neizvjesna sudbina zvorničkog Birača

Preduzeće Birač iz Zvornika otišlo je pod stečaj 12 godina nakon što je privatizirano. Skoro sva imovina je opet u posjedu Vlade bh. entiteta Republika Srpska (RS), a akcije su na slobodnom tržištu.

Birač je u ogromnim dugovima, a radna mjesta na kocki, izvijestila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić

Kraj je radnog vremena, a 304 radnika strahuju da je za njih radno vrijeme zauvijek završeno. Među njima je i Živka Pavlović. Izabrana je za predsjednicu Sindikata A.D. Birač.

Kaže da su trojica njenih prethodnika dobili otkaze, jer su govorili o problemima u preduzeću. Živka veli da je nije strah pričati.

„Moju fabriku je neko pokrao. Ja sam ovdje provela 31 godinu. A ko je pokr'o? Pa, neka hvataju lopova! Vrijeme je da se i Poreska upita zašto nije radila svoj posao. Pa, deset godina nisam mogla kod doktora otići“, kaže Živka Pavlović.

Gubici i dugovi

Birač je 2001. godine kupila litvanska Ukio grupa. Procijenjena vrijednost kapitala bila je blizu 370 miliona eura. Litvanci su platili pet miliona eura, uz obavezu da ulože 28 miliona.

Kasnije je Vlada RS-a smanjila obavezne investicije na 5,5 miliona eura, otpisala dio obaveza i omogućila povlaštene tarife za struju i željeznički prevoz.

“Vlade su intervenisale, pomagale, omogućavale da se nastavi sa procesom proizvodnje, a oni koji su za to krivi su sve više i više to zloupotrebljavali, izvlačili novac odavde”, kaže Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS-a.

U vladi RS-a procjenjuju da je u posljednjih 10 godina iz Birača izvučeno pola milijarde eura. Novi vlasnici otvorili su nekoliko novih preduzeća.

Jedno od njih bilo je zaduženo za prodaju glinice po nižoj cijeni nego na svjetskom tržištu, a potom je, isto preduzeće, izvozilo tu glinicu i prodavalo je mnogo skuplje.

Istovremeno, u Biraču su se nizali gubici i dugovi – za struju, prevoz robe željeznicom, Ministarstvu finansija za razne povlastice i kredite. Za porez duguju blizu 8,5 miliona eura, BH Gasu blizu 12,5 miliona eura, a domaćim dobavljačima 60 miliona eura.

Preraspodjela radnika

Radnicima je obećano da će biti raspoređeni u druga preduzeća koja su nastala od nekadašnjeg Birača. Međutim, stečajni upravnik nema informacije kako ni kada će se to desiti. Kaže da još nije ni pogledao dokumentaciju.

“Preraspodjelu radnika ne odlučujem ja. To odlučuju rukovodioci onih preduzeća, gdje bi se trebali rasporediti i gdje će biti raspoređeni”, kaže Lazo Đurđević, stečajni upravnik A.D. Birač.

Vlada je obećala da niko neće dobiti otkaz, a ako tako ne bude, Živka Pavlović poručuje da će se radnici boriti.

„Onda više nećemo birati sredstva na koji način da se borimo, jer ja ovdje vidim da su samo radnici kažnjeni. A vidim, ovdje niko nije hapšen, niko niko nije vođen“, kaže ona.

Zvornik nije jedini grad koji zavisi od fabrike Birač. Radi se o cijelom regionu i okolnim mjestima poput Bratunca, Milića i Srebrenice.

Radnici kažu da vjeruju Vladi da proizvodnja neće biti obustavljena i da neće dobiti otkaze, jer, kako kažu, trenutno drugog izbora nemaju.

Izvor: Al Jazeera