Sahranjene žrtve masakra u Velikoj Ivanči

Ispraćaj protekao u mučnom ozračju, ali dostojanstveno i mirno (Al Jazeera)

Na mjesnom groblju u šumadijskom selu Velika Ivanča, šezdesetak kilometara južno od Beograda, u petak su pokopane žrtve masovnog ubistva koje je počinio mještanin Ljubiša Bogdanović usmrtivši prije tri dana 13 srodnika i susjeda, među kojima svoju majku i sina.

Trinaest lijesova tokom prijepodneva u nizu je poredano ispred mjesne crkve, u kojoj je misu žrtvama služio episkop šumadijski Jovan i sveštenici Srpske pravoslavne crkve, javlja Hina. 

Više hiljada ljudi okupilo se kako bi odalo posljednju počast ubijenim mještanima. Većina okupljenih nosila je po 13 svijeća, za svakog od tragično stradalih. Reporteri s mjesta događaja javili su da je ispraćaj protekao u mučnom ozračju, ali dostojanstveno i mirno.

U Mladenovcu je današnji dan proglašen danom žalosti, a na zajedničkom sprovodu sudjelovali su i visoki državni dužnosnici te dužnosnici Beograda i Mladenovca kao i više od dvije hiljada mještana Velike Ivanče, Mladenovca i susjednih sela.

Supruga jedini svjedok

U Srbiji je zbog ovog nezapamćenog masakra u srijedu bio proglašen dan žalosti.

Zločin se dogodio u utorak pred zoru kad je ubica u pet kuća za manje od pola sata hicima iz pištolja ubio 13 suseljana – šestoricu muškaraca, šest žena i jednog dvogodišnjeg dječaka, kojeg su liječnici hitne pomoći našli u naručju ubijene majke.

Bogdanović je pokušao ubiti suprugu i sebe, a nakon tri dana provedena u komi u četvrtak je preminuo u Urgentnom centru, dok se njegova supruga oporavlja nakon operacije i očekuje se da će biti jedini svjedok čije bi izjave mogle pomoći istražiteljima sastaviti mozaik i doći do eventualnih motiva ovog zločina.

Izvor: Agencije