Mjesto za upoznavanje prošlosti Srbije

Nakon pedeset godina, Istorijski muzej Srbije konačno ima i izložbeni prostor. Galerija Muzeja svečano je otvorena izložbom najvrednijih predmeta iz vremena dinastija Karađorđević i Obrenović.

Raskoš na dvorovima nekadašnjih dinastija oslikavaju kraljevska odela, nakit, luksuzni nameštaj, izvještava Jelena Milutinović.

Prva postavka u novoj galeriji Istorijskog muzeja pokazuje moć i bogatstvo Karađorđevića i Obrenovića.

“Izazovno je za nas bilo da postavimo one najatraktivnije predmete koji se nalaze u raznim zbirkama muzeja srbije a to su ko sto se vidi iz naslova pre svega dinasticki predmeti”, kaže Andrej Vujnović, autor izložbe.

Značaj eksponata

Među eksponatima su i predmeti koji svjedoče o važnim istorijskim događajima. Tu je odjeća u kojoj je ubijen knez Mihajlo, kao i  ključ od prostorije u kojoj su se Obrenovići krili neposredno prije ubistva.

Značaj eksponata još je veći kada se zna da zaostavština Karađorđevića i Obrenovića najvećim dijelom nije sačuvana. Zbog toga izloženi predmeti spadaju u najvrednije primjerke koje Istorijski muzej Srbije posjeduje.

Pet decenija je Istorijski muzej eksponate izlagao u različitim galerijama. Sada je prvi put dobio svoj prostor u kojem će građani upoznavati različite periode istorije. Vrijedni predmeti, konačno će iz depoa doći u muzejske vitrine.

“Naša deca su išla u Englesku da  vide kako izgleda engleska kruna, sad će naša deca videti svoju krunu, sad će svi ljudi videti kako je izgledala naša kruna i kako se živelo kod nas na dvoru, da vide taj deo istorije”, kaže Miroslav Živković, direktor Istorijskog muzeja.

Adaptacija prostorija

Za sada je renoviran jedan dio zgrade, a očekuje se da će uskoro biti adaptirane i ostale prostorije.

Ova zgrada u centru Beograda od danas je mjesto za upoznavanje prošlosti Srbije.

I ona sama je imala bogatu prošlost. U njoj su bile prostorije Agrarne banke, Centralnog komiteta Komunističke partije, ali i sjedište Gestapoa. Za zaposlene u Istorijskom muzeju ova građevina, idealan je poklon za 50. rođendan. 

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO