Akcija hapšenja narko-dilera na Balkanu

Tužilaštva i policije država regije realizirale su do sada najveću zajedničku akciju u borbi protiv međunarodne trgovine narkoticima, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Najmanje 50 ljudi osumnjičenih za trgovinu drogom uhapšeno je u petak u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji u okviru međunarodne policijske akcije, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

Akciju “Šetač” provode policijske snage država regije s ciljem suzbijanja organizirane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom opojnim drogama i oružjem na ovom području.

“Vrše se pretresi na većem broju lokacija. Riječ je o novčanoj vrijednosti procijenjenoj na više od 1,5 miliona KM (750 hiljada eura)”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Radislav Jovičić.

Jovičić se obratio novinarima u Beogradu na četvrtoj Regionalnoj konferenciji ministara unutrašnjih poslova i ministara pravde jugoistočne Evrope o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. 

Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Šoja kazala je da je u četiri države privedeno više od 50 osoba koje se smatraju članovima organizirane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima.

Međunarodna istraga

Akcija “Šetač” na području BiH obavlja se pod nadzorom Tužilaštva BiH. Iz Tužilaštva je saopćeno da je na području BiH 18 osoba lišeno slobode, dok je jedna osoba iz BiH privedena na teritoriji Srbije.

U BiH, policija je privela osumnjičene na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva Banjaluke, Bileće, Stoca, Trebinja, Ljubuškog, kao i na drugim lokacijama.

“Ova akcija rezultat je zajedničkog rada tužiteljstava i policije u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, te koordiniranog provođenja istrage koja je trajala oko pola godine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

“U ranije provedenim aktivnostima, zaplijenjena je velika količina, oko 376 kilograma marihuane i opojne droge ‘skunk’ i oko pola kilograma heroina.”

U saopćenju Tužilaštva BiH se navodi da akcija “Šetač” predstavlja do sada najbolje organiziranu saradnju policijskih snaga i tužilaštava u regiji, kojom je zadan udarac strukturama narko-mafije na Balkanu.

U Crnoj Gori je uhapšeno 13 osoba i zaplijenjeno 312 kilograma skanka, u okviru međunarodne policijske akcije protiv švercera droge, saopćeno je iz crnogorske Uprave policije.

Kako se navodi, crnogorska policija je u okviru te akcije u petak uhapsila 13 osoba u Ulcinju, Baru, Podgorici, Nikšiću i na Cetinju.

“Svi uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlaštena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, saopćila je crnogorska policija.

Policija navodi da intenzivno traga za još jednim licem koje se sumnjiči za krivično djelo neovlaštene proizvodnje držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Agencija Tanjug navodi da se akcija koja se sprovodi u Crnoj Gori zove “Grom” i da je realizirana je u saradnji sa policijama Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz podršku Centra za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi

Pretres ugostiteljskih objekata

Na području Hrvatske, akcija se provodi u Zagrebu i Dubrovniku, gdje je, prema nezvaničnim informacijama, uhapšeno dvadesetak osoba, navode agencije.

Nakon ispitivanja, neki od privedenih iz zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske prebačeni su na Županijski sud.

Hrvatska radio-televizija javlja da je policija kod nekih od privedenih osoba pronašla velike količine eura, droge i oružja.

Maskirani policajci sa automatskim puškama od ranoga jutra su na ulicama Dubrovnika i Zagreba. Policija istovremeno pretresa porodične kuće, koje su već duže vremena pod nadzorom USKOK-a, te čuva nekoliko ugostiteljskih objekata.

Sa ovom akcijom navodno su povezani neki od ugostitelja, pa čak i jedan sportista, a među osumnjičenima se nalazi i bračni par iz Župe Dubrovačke, kao i neke osobe iz Cavtata, objavila je agencija Srna.

“Ova akcija je pokazatelj da policije i pravosuđe u regionu dobro sarađuju”, naglasio je Jovičić.

“Jedna policija u regionu ne može ništa sama da uradi. Ukoliko kriminalci ne poznaju granice, zašto bismo mi?“, dodao je.

Saradnja u regiji

Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa Srbije, Crne Gore, Makedonije, BIH i Albanije, koji učestvuju na konferenciji u Beogradu, založili su se za udruživanje i jačanje saradnje radi unapređenja zajedničke borbe protiv organiziranog kriminala u regiji.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i Crne Gore Raško Konjević potpisali su Sporazum o readmisiji lica koja nezakonito borave na teritoriji druge države.

Dačić je istakao da je jedan od prioriteta njegove Vlade borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, a da uspješne borbe nema bez saradnje kolega u regiji.

“Čini mi se da je policijska, tužilačka i sudska saradnja na mnogo višem nivou nego saradnja među političarima i voleo bih kada bi državni funkcioneri sarađivali na takav način“, rekao je Dačić.

Selaković je ocijenio da, iako je saradnja u regiji dobra, ona može uvijek da bude bolja i založio se da se zemlje zapadnog Balkana udruže u zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala.

Zemlje zapadnog Balkana imaju šansu da svoju saradnju unaprijede čak i iznad država Evrope, jer pripadaju istom pravnom sistemu i tradiciji, rekao je Selaković.

Izvori: Al Jazeera i agencije