Reeker pozvao Beograd da prihvati plan EU-a

Reeker pozvao vlasti u Srbiji da prihvate prijedlog Brisela o normalizaciji odnosa sa Kosovom (AFP)

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Philip Reeker pozvao je vlasti u Srbiji da prihvate prijedlog Brisela o normalizaciji odnosa sa Kosovom i nastave dijalog s Prištinom kako bi dobile datum za početak pregovora sa EU.

“Pozivamo Srbiju da iskoristi tu mogućnost, jer želimo da vidimo da Srbija ispunjava uvjete za početak pregovora”, rekao je Reeker tokom posjete Zagrebu, javila je agencija Tanjug.

Reeker je ponovio stav State Departmenta da se rasprava o krivičnim sudovima u Generalnoj skupštini UN-a pretvorila u “neuravnoteženu” i “huškačku” polemiku.

“Rasprava je bila prilika da se osnaži globalni sistem međunarodnih sudova, a pretvorila se u negativnu, neuravnoteženu, huškačku raspravu”, rekao je Reeker i dodao da SAD snažno podržavaju rad Haškog i ostalih sudova UN.

Reeker je istakao da se inicijativi da se ta rasprava održi, koju je pokrenuo predsjedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, SAD snažno protivi i da je raspravu bojkotirala većina zapadnih zemalja smatrajući je “loše prikrivenim pokušajem napada” na Haški tribunal.

Osude i podrška

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je pismo Generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki- moonu pismo povodom rasprave u Generalnoj skupštini o ulozi međunarodnih kaznenih sudova.

“Kao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i vrhovni muftija muslimana Bošnjaka najoštrije osuđujem sraman i skandalozan čin ponižavajućeg izbacivanja gospođe Munire Subašić iz zgrade Ujedinjenih naroda i poniženje koje su Ujedinjeni narodi ponovo učinili prema žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini”, stoji u pismu.

U sjedištu UN-a juče se raspravljalo se o radu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Kao gošća, bez prava da govori, pozvana je i Munira Subašić.

Dok je govorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Munira je pokazala majicu na kojoj je pisalo “Srebrenica” i podigla mali transparent sa natpisom “Republika Srpska genocidna tvorevina”. Potom je udaljena iz sale.

Građani Srbije uglavnom podržavaju jučerašnji nastup predsjednika Srbije i ističu da je Srbija spremna da se izmiri sa zemljama u regionu, navodi agencija Anadolija.

Nakon govora predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u srijedu na debati o Haškom tribunalu u New Yorku, jedan od trojice članova predsjedništva BiH, Željko Komšić odbio je ići na sastanak s Nikolićem u Beograd zakazan za 23. aprila.

Drugi član predsjedništva, Bakir Izetbegović odlučio je otići i kako kaže, zbog posljednjih događanja i Nikolićevih izjava – raspraviti neke stvari licem u lice.

Istaknuo je da će predsjedniku Srbije poručiti i da Republika Srpska nije država te da neistine koje je Nikolić u više navrata iznosio neće donijeti dobro nikome, pa ni Srbima i Srbiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon što je Komšić odbio susret u Beogradu sa državnim vrhom Srbije zbog posljednjih izjava Nikolića, drugi član Predsjedništva BiH govori zašto je odlučio otići.

Published On 11 Apr 2013

U okviru balkanske turneje zamjenik pomoćnika državne tajnice SAD-a Philip Reeker posjetio je Beograd. Razgovarao je sa zamjenikom premijera Srbije Ivicom Dačićem i šefom pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislavom Stefanovićem. Gost u beogradskom studiju je Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

Published On 20 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO