Karremans neće odgovarati za Srebrenicu

Porodice nastradalih najavili su žalbe (AFP)

Holandsko Državno tužiteljstvo neće sudski goniti trojicu holandskih visokih vojnih oficira, saopćeno  je u četvrtak, gotovo tri godine pošto su porodice žrtava genocida u Srebrenici podnijele krivičnu prijavu u kojoj ih optužuju da su njihove najbliže predali snagama bosanskih Srba.

“Oslanjajući se na analizu činjenica, Državno tužiteljstvo je zaključilo da nema razloga da se Karremansa, Frankena i Oosterveena optuži” za smrt trojice muslimana tokom pokolja u Srebrenici, ističe se u saopćenju Tužiteljstva u Arnhemu, koje prenosi Hina.

U tom predmetu su osumnjičena trojica oficira: Thom Karremans, tadašnji zapovjednik bataljona Dutchbat III, njegov zamjenik Rob Franken i oficir odgovoran za osoblje Berend Oosterveen.

“Po mišljenju Državnog tužiteljstva, nema dokaza koji bi ga obavezivali da provede opširniju istragu (kriminalističku)”, dodaje Tužiteljstvo, ponavljajući odluku iz 1998. da sudski ne gone pripadnike holandskih plavih šljemova za događaje u Srebrenici.

Protjerani, pa ubijeni

U  julu 1995. snage bosanskih Srba ubile su Rizu Mustafića, električara u Dutchbatu, te Ibru i Muhameda Nuhanovića, oca i brata prevoditelja Dutchbata Hasana Nuhanovića, pošto su ih, kako kažu podnositelji prijave, protjerali iz baze u Srebrenici, gdje su se sklonili pripadnici holandskog bataljona i 5.000 Srebreničana, uglavnom žena.

Hasan Nuhanović i porodica Rize Mustafića podnijeli su u julu 2010. krivičnu prijavu zbog genocida i ratnog zločina protiv trojice oficira koje optužuju da su članove njihovih porodica predali u ruke bosanskih Srba.

Advokat Thoma Karremansa, Gert-Jan Knoops, kako prenosi novinska agencija ANP, rekao je da je njegov branjenik “odahnuo i da je zadovoljan” odlukom Suda.

“Nije mu jasno da je toliko vremena trebalo za donošenje odluke”, dodaje isti izvor.

Predstavnica tužitelja Liesbeth Zegveld rekla je za AFP da će se žaliti sudu u Arnhemu u nadi da će on podignuti optužnice.

Ukoliko se to ne desi, obratit će se Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, rekla je.

“Postoje veliki upitnici u ovoj proceduri”, istaknula je Zegveld, dodavši da Tužiteljstvo nije saslušalo nijednog svjedoka i osumnjičenika. Rekla je kako je  Tužiteljstvo “donijelo odluku u predmetu koji je toliko zamršen da smatramo kako ga treba proučiti netko od sudija”.

Nuhanović ogorčen

Gotovo 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u srebreničkoj enklavi, najgorem pokolju u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.
Vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću upravo se sudi za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), ponajprije za Srebrenicu.

Srebrenica je bila pod UN-ovom zaštitom kada su je u julu 1995. zauzele snage bosanskih Srba, a slabo naoružani holandski plavi šljemovi, zaduženi za zaštitu enklave,  nisu pružili nikakav otpor.

Nuhanović je kazao za agenciju Anadolija da je ogorčen odlukom Tužiteljstva.

”Nisam imao prevelika očekivanja. Radi se o krivičnoj prijavi koju je javnost u Holandiji, po meni, mnogo ozbiljnije uzela nego građansku parnicu protiv države Holandije. No, Sud je odlučio da neće podići optužnicu protiv njih”, kaže Nuhanović.

Ističe kako nije poenta u tome da li će Thom Karremans i ostali snositi posljedice i biti krivično gonjeni.

”Ja sam samo tražio istinu, potvrdu istine koja se zaobilazi 18 godina. Ponovo to rade. Tragedija je u tome što i državne institucije Holandije, kao što je Tužilaštvo u Arnhemu, prenose lažne informacije u vezi sa događajima u Srebrenici. Sve to služi kako bi se napravio alibi za Karremansa i ostale. To me ponovo razočaralo i povrijedilo”, rekao je Nuhanović.

Izvor: Agencije