Dačić: Decenijama se laže da je Kosovo naše

Ivica Dačić: Gotovo deset godina Kosovo je bilo tabu tema i o njemu, službeno, niko nije smeo kazati istinu (AFP)

Premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak kako su se decenijama unazad u Srbiji pričale bajke o Kosovu, a službeno niko nije govorio istinu, ali je sad vrijeme da se kažu činjenice.

Dačić je u autorskom tekstu za magazin NIN, u povodu godišnjice ubistva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića, istaknuo da je Kosovo godinama bilo tabu tema u javnosti.

Uskraćena prava

“Gotovo deset godina Kosovo je bilo tabu tema i o njemu, službeno, niko nije smio kazati istinu. Pričane su bajke”, napisao je Dačić u tekstu “Đinđić je priča o Srbiji”, koji u četvrtak objavljuje NIN.

“Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to čak službeno potvrđeno i Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska”, naglasio je u autorskom tekstu premijer Srbije, istaknuvši da su kosovskim Srbima danas uskraćena mnoga prava.

“Srbima je jedino dopušteno da, u svakom trenutku, napuste Kosovo. Toliko je ono naše i toliko, na njemu, vredi naš Ustav i naši zakoni”, napisao je Dačić u NIN-u.

Istovremeno, Dačić je ocijenio kako je “strašno važno što smo, kao [Zoran] Đinđić nekada, shvatili da ovo, ove činjenice o Kosovu, naprosto moramo kazati”, prenosi agencija Hina.

“Baš zato što nas, kao i njega [Zorana Đinđića] nekada, čeka još nedovršeni posao definiranja našeg vlastitog prostora, uspostavljanja stvarnih granica Srbije, kao i pokušaj da od Kosova, pre svega za Srbe koji tamo žive, spasimo što se spasiti može, i osiguramo im normalan, siguran život i jasnu budućnost”, istaknuo je  premijer Srbije.

Ocijenivši kako je “ironija da je trebalo proći deset godina da to u Srbiji neko ponovi”, Dačić je podsjetio da je bio sudionik vlasti koja je probleme na Kosovu pokušala riješiti ratom.

“Bio sam deo vlasti koja je i ratom pokušala rešiti pitanje Kosova. Možda, zaista, ima neke pravde u tome da danas budem najodgovorniji za mirno rešenje, rešenje kroz pregovore i rešenje koje podrazumijeva da svatko ponešto izgubi. I da to otvoreno kaže”, napisao je Dačić.

Dijalog u Briselu

Premijer Dačić u Briselu, pod pokroviteljstvom Evropske unije, pregovara s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem o rješavanju problema srpskih opština na Kosovu i nizu tehničkih, ekonomskih i političkih pitanja koji opterećuju odnose Beograda i Prištine.

Idući krug razgovora zakazan je za 20. mart.

Vidljiv napredak u normalizaciji odnosa uvjet je za daljnji napredak u evropskim integracijama i za Srbiju i za Kosovo.

Srbija očekuje pozitivan izvještaj Evropske komisije u aprilu, na temelju čega bi, kako se nada, mogla u junu dobiti datum za pokretanje pristupnih pregovora s EU-om.

Izvor: Agencije