Thaci: Načelno raspuštanje paralelnih vlasti

Premijer Kosova Hashim Thaci izjavio je nakon pregovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu da je postignuta neka vrsta usmenog dogovora o potpunom raspuštanju paralelnih struktura vlasti na Kosovu.

Dačić je rekao da osim načelne saglasnosti da zajednica devet srpskih opština na Kosovu treba biti formirana, nije bilo značajnog napretka.

Nakon trosatnih pregovora pod pokroviteljstvom šefice diplomatije Evropske unije Catherine Ashton,Thaci je rekao da sastanak bio konstruktivan, no da konkretnog dogovora nije bilo.

Izjavio je da je mnogo optimističniji nego ranije.

Različiti stavovi

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja je javila iz Brisela kako je Dačić je rekao da će do sporazuma doći samo ukoliko Priština bude spremna na kompromis.

Thaci je rekao kako apsolutno ne dolazi u obzir da bi zajednica srpskih opština mogla imati bilo kakve izvršne ovlasti, a upravo to je ono što Srbija želi, javila je naša reporterka.

“Mogu da kažem da je ovo bio konstruktivan sastanak u duhu pronalaženja rješenja, u duhu Ustava i zakona Kosova.  Zajednica srpskih opština neće imati izvršne nadležnosti. Postignuta je usmena saglasnost o rasformiranju srpskih sigurnosnih struktura na sjeveru Kosova”, rekao je Thaci.

Dačić je demantirao Thacijevu izjavu da je postignut usmeni dogovor o demontiranju srpskih sigurnosnih struktura, rekavši da Srbija na Kosovu nema nikakve sigurnosne strukture.

Sedma runda pregovora Srbije i Kosova održat će se 20. marta. U međuvremenu, bit će obavljen i niz konsultacija obje strane.

Ashton je pismeno saopćila kako je tokom šeste runde pregovora postignut  odlučan  napredak, ali i da ima još posla prije sedme runde.

Izvještaj EK-a

Sredinom aprila Evropska komisija objavit će izvještaj u kojem će pogledati postignuti napredak i odlučivati o datumu za početak pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, te o datumu za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova. 

Dačić je naglasio da Srbija neće učiniti ništa što nije u skladu s njenim nacionalnim interesima zbog datuma za EU, javila je Drlja.

Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a rekla je u ponedjeljak novinarima da je dijalog Beograda i Prištine ušao u ključnu fazu i da je u interesu obje strane da dođe do kompromisa.

“Vremena nema mnogo, to znamo i mi i premijeri”, izjavila je Kocijančič uoči početka trilateralnog susreta u Briselu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Pred novu rundu pregovora sa kosovskim premijerom, sastao se državni vrh Srbije i zatražio uspostavu zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova.

01 Mar 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO