Smjene zvaničnika zbog aflatoksina u mlijeku

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će zbog propusta, u utorak biti smijenjeno najmanje četvero ljudi, zbog neposredne odgovornosti i nečinjenja zbog afere aflatoksina u mlijeku.

Vučić je kazao da će biti smijenjeni direktori Uprave za zaštitu bilja, Uprave za veterinu i načelnici Odsjeka za zdravlje i biljni karantin i Odjeljenja fitosanitarne inspekcije.

Prema Vučićevim riječima, problem s mlijekom je ozbiljno analiziran i ustanovljeni su propusti nadležnih državnih organa.

Razgovori o radu ministara

Vučić je istakao i da postoji spremnost da se u najkraćem roku razgovara i o njegovom radu, ali i radu ostalih ministara, dodavši da je Ministar poljoprivrede Goran Knežević ponudio ostavku zbog slučaja sa mlijekom.

“Knežević je bio koretkan i ponudio ostavku, ali mislio sam da nije fer da je prihvatimo pre nego što razmotrimo rad i svih ostalih ministara”, kazao je Vučić.

Vučić je naglasio i da je razočaran ponašanjem drugih društvenih činilaca za koje je rekao da su smatrali da je to prilika da se vrate na stare društvene pozicije.

“U jednom trenutku ta kampanja je došla do toga da smo mi ispali trovači, da namerno trujemo sopstvenu decu”, kazao je on i dodao da ukoliko neko smatra da je aktuelna vlast odgovrna za trovanje djece, da ne zaslužuju povjerenje naroda.

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić javio je iz Beograda da u Pokretu potrošača Srbije kažu da su u aferi odgovorni proizvođači i inspekcija.

“Treba da se vidi ko je praktično prikrivao one mere koje je trebalo preventivno preduzeti da bi se obezbedilo da imamo zdravstveno bezbedno i kvalitetno mleko u celini”, rekao je Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

Građani zbunjeni

Afera “Mlijeko” svela se na stranačka prepucavanja, a građani Srbije su zbunjeni jer i dalje ne znaju koja je dozvoljena količina aflatoksina u mlijeku, javio je Kostić.

“Vlada Srbije je donela odluku da vrati stare propise, tako da je ponovo dozvoljena količina aflatoksina u mleku 0,5, a ne 0,05 mikrograma po kilogramu. Takva odluka naišla je na osudu pokrajinskih vlasti”, rekao je on.

Eksperti poljoprivrede kažu da se oko aflatoksina stvorila prevelika pompa. Nerealno je očekivati da će građani Srbije piti mlijeko u kojem se nalazi manje od 0,05 aflatoksina po kilogramu.

“Treba reći da te doze koje se preko toga jave, eventualno neko konzumira na kratke staze, nisu opasne po zdravlje stanovništva. Nerealno je očekivati da ćemo moći piti mleko sa proizvodima koji će biti u granicama 0,05”, stručno je mišljenje Dragana Glamočića, profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Od kako su objavljeni rezultati sa povišenim nivoom toksične materije aflatoksin u mlijeku, poljoprivredna inspekcija zabranila je stavljanje u promet sirovog mlijeka sa 27 farmi i 46 porodičnih gazdinstava.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vlada Srbije neće biti rekonstruirana, niti će ona pasti zbog afere mlijeko, rečeno je u Srpskoj naprednoj stranci. Nakon sjednice predsjedništva ove stranke rečeno je da loš kukuruz iz Srbije nije izvezen u Njemačku, a odgovorni u ministarstvima i državnim organima biće kažnjeni za propuste. U međuvremenu stižu reakcije i iz delegacije EU u Srbiji.  […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO