Makedonija traži ekstradiciju osumnjičenih

Ismailoviću i Demiriju suđeno je u odsustvu (www.mvr.gov.mk)
Ismailoviću i Demiriju suđeno je u odsustvu (www.mvr.gov.mk)

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska zatražila je od kosovskih vlasti da što prije izruče Afrima Ismailovića i Alila Demirija, osumnjičene za petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja.

Jankulovska je razgovarala s predstavnicima vlasti u Prištini o hapšenju Ismailovića i Demirija na Kosovu, optuženih da su bili direktni izvršioci ubistva u aprilu prošle godine, prenosi Srna.

Prema saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Makedonije, osumnjičeni Demiri i Ismailović privedeni su u nedjelju navečer na teritoriji Kosova.

Kosovska policija radi u utvrđivanju identiteta dviju osoba za koje se sumnja da su Halil Demiri i Afrim Ismailović, optuženi u slučaju Monstrum, navodi portal Zhurnal.mk na albanskom jeziku.

Kosovska policija izvijestila je dvojici muškaraca određen 48-satni pritvor te da je proces identifikacije neizbježan, jer kod uhapšenih nije pronađen nikakav osobni dokument.

Identifikacija je izvršena na osnovu otiska prsta i DNK materijala, koja se trebaju uporediti s podacima MUP-a Makedonije, dodaje portal.

Suđeno u odsustvu

Pred sudom u Skoplju u decembru je počelo suđenje osumnjičenima za izvršenje i pomaganje u ubistvu, kao i za terorizam, dok je Ismailoviću i Demiriju suđeno u odsustvu.

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, ali imajući u vidu novonastalu situaciju, postupak će najvjerovatnije biti obnovljen.

Osim Ismailovića i Demirija, za petostruko ubistvo optuženi su i Agim Ismailović, Fejzi Aziri, Rami Sejdi i Haki Aziri.

Kod Smiljkovskog jezera ubijena su četiri mladića dobi između 18 i 22 godine – Aleksandar Naćevski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski, kao i lokalni ribar 45-godišnji Borče Stevkovski, koji se slučajno zatekao na mjestu zločina.

U policijskoj akciji Monstrum uhapšeno je bilo 20 Albanaca zbog sumnje u umiješanost u ovaj zločin, što je izazvalo proteste u Skoplju.

Izvor: Agencije


Povezane

Nešto više od dvije sedmice nakon petostrukog ubistva u blizini Skoplja, makedonska policija privela je 20 osumnjičenih za ubistva. Ministrica unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska opisala je privedene kao “radikalne sljedbenike islama”. Protiv njih će biti podnesene krivične prijave za terorizam. Uhapšeni su u više dijelova Skoplja, a u operaciji je učestvovalo 800 pripadnika policije. […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO