Ljudska prava najviše krše policija i država

Crnogorska nevladina organizacija Građanska alijansa predstavila je izvještaj o ljudskim pravima u toj zemlji od referenduma do početka pregovora sa Evropskom unijom.

U izvještaju se kaže da je Crna Gora ostvarila napredak u poštivanju i zaštiti ljudskih prava, ali najveći izazov i dalje je primjena zakona i omogućavanje nezavisnog i efikasnog rada institucija.

U crnogorskoj Vladi smatraju da napretka ima i da je potrebno još vremena.

Ignorantski odnos

No, prema riječima reporterke Al Jazeere Milice Marinović, Crnogorac Andrija Samardžić se, i pored zakona, i dalje svakodnevno mora boriti za svoja prava.

Andrija je slabovid i pas vodič Jan tu je već tri godine da zamijeni njegove oči. Iako zakon Andriji garantira neograničeno kretanje sa psom, nebrojene su situacije kada je spriječen da uđe u neku instituciju, lokal, javni prevoz, zbog čega je išao i na sud.

“Udahnete dva puta, objasnite da ne vidite, da vas taj pas vodi, Na kraju krajeva izignorišete osobu, neka ide za vama stepenicama, neka vas vuče za kragnu i nemojte da popustite. Vi morate u tu instituciju da odete da završite šta ste planirali, vi znate da je zakon na vašoj strani. Ako je to manir da vas neko vuče nazad, meni se to dešavalo, u taksiju, autobusu, ja kažem neću da izađem, kasnim, žurim”, objašnjava svoju situaciju Andrija Samardžić.

Kazna za spriječavanje osobe da se kreće uz pomoć psa iznosi od 1.600 do 8.000 eura.

Nakon što je izbačen iz jednog lokala, Andrija je nakon godinu i po suđenja dobio izvinjenje i odštetu od 700 eura.

Kaže da je bitno da ljudi priznaju grešku i da se stvari, uprkos svemu, popravljaju.

“Sinoć sam ušao u autobus i krenuo da objašnjavam vozaču da neće ništa pas, da je miran, a gospodin je sasvim mirno rekao – to je pas vodič, smjesti ga negdje da mu bude udobno. Ja sam stao. Je li ovo moguće kod nas? Međutim, moguće je”, kaže Andrija.

Neefikasnost nadležnih 

Izvještaj crnogorske Građanske alijanse o poštivanju ljudskih prava u posljednjih sedam godina kao najgrublja kršenja prepoznao je prekoračenje ovlaštenja policije i neefikasno postupanje nadležnih državnih institucija.

“Ono što je posebno alarmantno je što institucije koje treba da poštuju i štite ljudska prava nisu dovoljno efikasne, niti dovoljno nezavisne da svoj rad sprovode adekvatno”, kaže Ajša Hadžibegović iz Građanske alijanse.

Za bolju primjenu zakona i rad institucija potrebno je vrijeme, kažu u Vladi.

“Zakonodavni okvir se implementira, moguće ne u dovoljnoj mjeri, prosto ovo smatram da je proces, jer mnogi ovi zakoni su nešto novo, a ako je novo, onda zahtijeva veći vremenski period posebno za manje države”, veli Suad Numanović, ministar ljudskih manjinskih prava Crne Gore.

Zakon o kretanju osoba sa invaliditetom uz pomoć psa pomagača trenutno se u Crnoj Gori odnosi samo na Andriju i još jednu osobu, budući da su oni jedini koji imaju psa vodiča.

A izvještaj Građanske alijanse kaže da je generalno palo povjerenje građana u efikasno sankcioniranje kršenja ljudskih prava.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Raseljeni Romi i Egipćani sa Kosova već godinama žive u izbjegličkom kampu Konik nadomak Podgorice u veoma lošim uslovima. Nakon požara u kome je ljetos stradao veći dio kampa, za sve porodice su osigurani metalni kontejneri, za koje raseljeni kažu da nisu zadovoljavajuće rješenje. Traže bolje uslove kao i da budu uključeni u sve odluke […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO