Štefan Fule protiv referenduma u Albaniji

Fule (lijevo) je poručio Berishi da referendum ne može biti zamjena za dijalog između vlasti i opozicije (EPA)

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule izjasnio se protiv referenduma o tri ključna zakona koji je raspisala albanska Vlada, ocijenivši ovu odluku “teško razumljivom”.

Usvajanje ovih zakona, koji se tiču državne uprave i jačanja vladavine prava, predstavlja uslov da Albanija dobije status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji (EU), ali vladajuća stranka nije uspjela obezbijediti neophodnu dvotrećinsku većinu da to ostvari, pa je pribjegla referendumu.

“Više puta sam ponovio da zakone koji se tiču procedure treba usvajati konsenzusom između Vlade i opozicije”, rekao je File u saopćenju dostavljenom medijima.

On je istakao da referendum ne može biti zamjena za dijalog između vlasti i opozicije i da ne doprinosi stvaranju konsenzusa.

Albanija se nalazi u političkoj krizi otkad je Demokratska stranka pod vođstvom premijera Salija Berishe odnijela tijesnu pobjedu na izborima, za koje opozicija tvrdi da su bili lažirani, nakon čega su uslijedile nasilne demonstracije i paraliza Parlamenta.

Dijalog bez rezultata

Svi dosadašnji pokušaji da se spor razriješi međupartijskim dijalogom ostali su bez rezultata.

Ranije je Njemačka pozvala albanske lidere da prekinu s nacionalističkom retorikom, nekoliko sedmica nakon što su Sjedinjene Američke Države izrazile zabrinutost zbog iste stvari kao i zbog stabilnosti na Balkanu.

“Važno je kontrolirati nacionalistička osjećanja, odgovorno i s puno pažnje”, izjavio je za medije njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle tokom posjete Tirani.

“Nikakva promjena granica na Balkanu nije dozvoljena. Granice u Evropi gube svoju važnost, ali ne mogu biti ukinute”, kazao je on i pozvao albanske političke formacije da ne igraju na nacionalističku kartu kako se približavaju opći izbori planirani za 23. juni.

Premijer Berisha, kao i drugi albanski lideri, pooštrili su posljednjih mjeseci nacionalističku retoriku, sugerirajući stvaranje “velike Albanije”, što je izazvalo zabrinutost susjednih zemalja u kojima žive zajednice albanskog porijekla.

Opasna igra

Nedavno su i SAD upozorile Albaniju na istu stvar, tvrdeći da se Tirana upušta u “opasnu igru”.

Washington je pozvao “političke stranke i lidere da se koncentriraju na ono što je važno, a to je euroatlantska integracija” Albanije.

“Albanija nije imala, nema i neće nikada imati potraživanja prema svojim susjedima. Ona će nastaviti podržavati, kao i do sada, mir i stabilnost na Balkanu”, kazao je albanski ministar vanjskih poslova Edmond Panaritit.

Krajem novembra prošle godine, prilikom svečanog obilježavanja nezavisnosti Albanije, premijer Berisha je uputio poruku o jedinstvu “Albancima na svim albanskim teritorijima, od Preveze u Grčkoj, u Preševu, u Skoplju, do Podgorice“, i izazvao bijes Atine i Skoplja.

Berisha je također obećao usvajanje zakona koji nudi državljanstvo “svim Albancima ma gdje živjeli”.

Izvor: Agencije