Srbija ostaje posvećena dijalogu s Kosovom

Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisa u dijalogu s Kosovom, a od Evropske unije (EU) očekuje da ostane nepristrasan medijator i podstiče kontstruktivnost Prištine, koja je pokazala daleko manje riješenosti da izađe ususret rješenju koje bi zadovoljilo interes obje strane, poručeno je u nedjelju sa sastanka državnog vrha Srbije.

“Konstatovali smo da se stav Prištine nije pomerio ni za milimetar od početka pregovora. Zaključili smo da oni nisu bili dovoljno konstruktivni u prvom delu dijaloga i sada šaljemo jasnu poruku da očekujemo da budu daleko konstruktivniji u nastavku dijaloga”, rekao je poslije sastanka u Beogradu novinarima savjetnik predsjednika Srbije Marko Ðurić.

On je izrazio uvjerenje da je u dijalogu Beograda i Prištine kroz posredovanje kjučnih činilaca međunarodne zajednice moguće doći do približavanja stavova dviju strana.

Ðurić je dodao da očekuje da će već u ponedjeljak biti jasnije u kojoj mjeri je Priština spremnija nego ranije ići u pravcu kompromisa.

Završne konsultacije, uoči šeste rudne dijaloga u Briselu, trajale su dva sata, a, prema Đurićevim riječima, analiziran je dosadašnji dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

“Spremni smo za razgovore o svim pitanjima, uključujući i pravosuđe, policiju i obrazovanje”, kazao je Đurić.

‘Ispunjeni uslovi za datum’

Osim Đurića, sastanku u predsjedničkoj rezidenciji prisustvovali su i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsjednik Vlade zadužena za eurointegracije Suzana Grubješić i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Kada je riječ o vezi dijaloga Beograda i Prištine i procesa eurointegracija Srbije, Đurić je istakao da je Srbija ispunila 95 posto uslova koji su joj postavljeni za dobijanje datuma početka pregovora o pridruženju EU i da će do aprila ispuniti sve političke i formalne uslove za dobijanje datuma.

“Naš stav je da je Srbija već u ovom trenutku ispunila praktično sve uslove za dobijanje datuma i očekujemo da Evropska komisija  (EK) to prepozna, vrednuje i da pošalje jasan signal da je želi u svojim redovima”, poručio je Ðurić.

Objašnjavajući činjenicu da se državni vrh u nedjelju sastao drugi put u tri dana, on je kazao da je period između dva sastanka bio iskorišten za dopunsko analaziranje informacija iz svih evropskih prijestonica i razradu konkretnih elemenata nastupa delegacije Srbije u Briselu.

“Ovo je takva vrsta procesa da je neohodno da se ljudi što češće sastaju i razmenjuju informacije i da odluke koje se donose budu donete uz saglasnost svih”, naglasio je Ðurić i zaključio da je Srbija nepokolebljiva u nastojanju da se dođe do kompromisa.

Šesta runda dijaloga između Beograda i Prištine počet će u ponedjeljak u Briselu, a razgovore će voditi premijer Srbije Ivica Dačić i premijer Kosova Hashim Thaci.

Šesta runda u Briselu

Na pregovore, osim Dačića, u sjedište EU-a ići će i Đurić i Vulin.

Dijalog na visokom nivou počet će prije podne u kabinetu visoke predstavnice za vanjsku politiku i sugurnost EU-a Catherine Ashton, a glavna tema bit će zajednica srpskih opština na Kosovu.

Za ovu zajednicu Beograd traži da ima izvršna ovlaštenja, što Priština odlučno odbija.

Kako je ranije najavljeno iz EK-a, Eshton će se najprije odvojeno susresti s Dačićem i Thacijem, a zatim će se razgovori, za koje se očekuje da će trajati cijeli dan, nastaviti utroje.

Dačić je prethodnih dana rekao da su u dijalogu s Prištinom na vidiku veliki problemi, jer prištinske vlasti apsolutno ne žele prihvatiti ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tjera.

“Za njih je ta tema apsolutno neprihvatljiva, kao što su za nas neke druge teme”, kazao je on i ponovio da je za kompromis potrebno dvoje, odnosno u ovom slučaju troje.

Iz Brisela je rečeno da se ne očekuje da se ova runda protegne na sljedeći dan, a Dačić će se tokom boravka u Briselu sresti i s evropskim komesarom za regione Johannesom Hahnom i američkim diplomatom za Zapadni Balkan Philipom Reekerom.

Izvor: Agencije