Lažni sjaj Univerziteta u Prištini

Osnovan prije 43 godine, Univerzitet u Prištini je bio među najvećim obrazovnim institucijama u Jugoslaviji. Nakon ukidanja autonomije Kosova 1989. godine, pa sve do dolaska međunarodnih institucija 1999. godine, studenti ovog univerziteta nastavu su pohađali u privatnim kućama.

Sa 70 posto stanovništava ispod 35 godina i stopom nezaposlenosti od 50 posto, šanse za zaposlenje bez visoke stručne spreme na Kosovu su male, izvještava iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Broj studenta na Univerzitetu u Prištini svake godine raste, kao i problemi s kojima se studenti suočavaju tokom studija.

“Postoje veliki problemi, počevši od administracije. Profesori ne dolaze na predavanja, a nedostaje i stručna literatura. Ako neko iz drugih zemalja pogleda plan i program nastave, bit će fasciniran. Stiče se utisak da su studiji slični čuvenim univerzitetima – poput Harvarda ili Oxforda. Međutim, realnost je nešto drugo. Ništa od toga se ne provodi u djelo”, kaže Saranda Pajaziti, studentkinja na prištinskom Univerzitetu.

Profesor Univerziteta Dashamir Berxulli školovan je u inostranstvu. Njegova misija je, kako kaže, da promijeni stanje u kojem se nalazi ova ustanova. Iako je reforma počela još 2001. godine, od kada se primenjuje bolonjski način studiranja, brojni problemi i izazovi još su prisutni.

Evolucija, a ne revolucija

“Mladim profesorima koji su završili studije u inostranstvu i vraćaju se na Kosovo da predaju na našem univerzitetu teško je prilagoditi se velikom broju studenta. Oni se trude, ali postoje poteškoće. Vrijeme koje se posvećuje jednom studentu je malo. Trebali bi imati više vremena za svakog studenta i da se radi u manjim grupama”, kaže Dashamir Berxulli, profesor filozofije.

Rektor prištinskog Univerziteta Ibrahim Gashi pokušava promijeniti ovo stanje. Kaže da će sljedećeg mjeseca, primjenom sistema digitalne administracije, redovi na studentskim šalterima postati prošlost. Apsolutni prioritet, prema njegovim riječima, ostaje poboljšanje akademskog kadra, otvaranjem novih radnih mjesta za stručnjake koji su studirali u inostranstvu.

“Do kraja ove godine provodit ćemo studiju o potrebama tržišta rada. Na osnovu te studije promijenit ćemo plan i program nastave, s ciljem da prilagodimo studije zahtjevu tržišta rada. Ideja je da promijenimo stanje, da ovaj univerzitet ne bude samo utočište onih koji su završili srednju školu i da nastave studirati u konvencionalnim programima studija koji se ne zasnivaju na ekonomiji i tržištu rada. Ideja je da ovaj univerzitet svoj strateški razvoj planira u skladu sa zahtjevima radnog tržišta”, rekao je rektor Gashi.     

Studenti se nadaju da će se reforme na ovom univerzitetu desiti u skoroj budućnosti, čime bi kvalitet njihovog obrazovanja bio bolji. 

Dok veliki broj stručnjaka koji su završili studije u inostranstvu čeka da dobije šansu na ovom univerzitetu, oni koji predvode reforme sistema obrazovanja ostaju oprezni, jer, kako kažu, ideja je da se provodi evolucija, a ne revolucija na prištinskom Univerzitetu.

Izvor: Al Jazeera