Bratušek za ratifikaciju hrvatskog ugovora

Bratušek: Otvaranje granica ulaskom Hrvatske u EU dodatno će potaknuti bogatu ekonomsku saradnju dviju država (AFP)

Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom (EU) nije samo pitanje dobrosusjedskih odnosa, već se radi i o strateškom interesu Slovenije, potvrdila je za nedjeljno izdanje zagrebačkog Jutarnjeg lista mandatarka za sastav slovenske vlade Alenka Bratušek.

Slovenska i hrvatska ekonomija neraskidivo su povezane. Otvaranje granica ulaskom Hrvatske u EU dodatno će potaknuti bogatu ekonomsku saradnju dviju država”, rekla je ona, potvrđujući svoj stav o nužnosti ratifikacije iznesen u srijedu, kada je pred slovenskim Parlamentom predstavljala program.

“Veselim se vremenu kada građani Hrvatske i Slovenije na granici neće više susretati policiju i kada ispred graničnih prelaza neće više biti dugih kolona, naročito kamiona”, dodala je.

Zastupnici u slovenskom parlamentu u srijedu navečer izglasali su nepovjerenje konzervativnoj Vladi Janeza Janše i za novu mandatarku izabrali čelnicu Pozitivne Slovenije (PS) Alenku Bratušek.

Bratušek ovih dana vodi razgovore o sastavljanju koalicije sa strankama Socijalnih demokrata (SD), Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Građanskom listom (GL).

Do nastupa nove vlade moglo bi doći 14. marta, objavila je Slovenska televizija.

Predsjednici za rješenje

Predsjednici Hrvatske i Slovenije, Ivo Josipović i Borut Pahor, potaknuli su u subotu dvije vlade da što prije riješe problem Ljubljanske banke (LB) i izjavili kako vjeruju da će se stvoriti uvjeti da dvotrećinska većina u slovenskom Parlamentu ratificira hrvatski pristupni ugovor s EU-om.

“Apsolutno vjerujem – Sloveniju i Hrvatsku vodili su i vode odgovorni ljudi. Nemam razloga sumnjati da će, uvažavajući svoje nacionalne interese, učiniti ono što je najbolje za dvije države”, istaknuo je Josipović.

“Ne sumnjam da će, kada se nađe rješenje za LB na temelju Bečkih ugovora [o sukcesiji], dvije trećine zastupnika to očekivanje i ispuniti”, rekao je Pahor.

Dvojica čelnika nisu razgovarala o pojedinostima rješenja problema prenesene štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, čime Ljubljana uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Državnom zboru, ali su dali snažnu podršku premijerima i vladama u Zagrebu i Ljubljani da nađu optimalno rješenje.

Premijer Janša je ranije izjavio da ima osjećaj da na hrvatskoj strani “popušta entuzijazam” za dogovor o LB-u i da se možda čeka da u Sloveniji stupi na dužnost nova vlada.

On je rekao da je datum za njegov predviđeni susret s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, a spominjao se 10. mart, okvirne naravi, jer bi on imao smisao ako se do tada uskladi sporazum o LB-u, čime Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Novi pregovarač

Kazao je da će se truditi da se sporazum o LB-u uskladi, ali ako to ne bude moguće dok još vodi Vladu, da to onda neće biti njegov izbor.

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je izjavila da se u pregovorima sa Slovenijom oko problema štediša u LB-u pojavio drugi pregovarač, ali da bi se do rješenja možda moglo doći i prije izglasavanja nove vlade.

“Bili smo došli vrlo blizu rješenja, ili do jednog modela rješenja, i sada je to trebalo razraditi i finalizirati, ali je utjecala interna slovenska situacija i pojavio se drugi pregovarač. Razgovaramo, mi apsolutno ne odustajemo, jer tko god je autoriziran da predstavlja Sloveniju je dobrodošao i s njom ili njim ćemo razgovarati… Možda bi to čak mogli riješiti i prije izglasavanja nove vlade”, rekla je ona.

“Mi ćemo svakako pokušavati i tko god se pojavi kao legitimni predstavnik, mi ćemo to rješavati. Vidjet ćemo da li će to dočekati buduću vladu, ili ćemo to uspjeti riješiti prije toga, ali svakako se nadam da ćemo to riješiti tako da bude prihvatljivo za obje strane, jer to je jedino rješenje koje drži vodu”, kazala je šefica hrvatske diplomacije.

Izvor: Agencije