Odbijen jedinstveni zakon o vojnim penzijama

Većina poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH nije podržala prijedlog iz Vlade tog bh. entiteta da na vanrednoj sjednici Doma, koji je zasjedao u četvrtak u Sarajevu, po hitnom postupku bude razmotren novi, jedinstveni zakon o povoljnijem penzioniranju boračke populacije.

Nakon toga je federalni premijer Nermin Nikšić povukao zakon iz procedure, a predsjedavajući Doma Fehim Škaljić prekinuo sjednicu i prethodno pozvao sve zainteresirane strane da se uključe u izradu novog teksta zakona, te najavio narednu sjednicu Predstavničkog doma do 12. aprila.

Od usvajanja zakona direktno zavisi isplata 150 miliona eura namijenjenih federalnom budžetu.

Usvajanje jedinstvenog zakona, kojim bi se utvrdila prava boračke populacije, uvjet je na kojem insistira Međunarodni monetarni fond (MMF) kako bi nastavio s provedbom stand-by aranžmana za BiH.

Nužni kompromisi

Od usvajanja zakona direktno zavisi isplata 150 miliona eura namijenjenih federalnom budžetu, a entitetski premijer Nermin Nikšić u četvrtak je upozorio kako bi bez tog novca Vlada bila prisiljena smanjiti sva izdvajanja iz budžeta do 40 posto, što uključuje plate i invalidnine.

Vlada je u parlamentarnu proceduru poslala prijedlog zakona kojim bi se zagarantirala prava na penziju bivših vojnika, prijevremeno otpuštenih iz službe, a na osnovu različitih jednokratnih odluka.

To, istovremeno, znači smanjenje primanja vojnim penzionerima, koji su to pravo stekli na osnovu godina starosti, pa se udruženja koja okupljaju tu populaciju protive usvajanju zakona.

Ako se ne usvoji predloženi zakon, Vlada će biti prisiljena da smanjiti sva izdvajanja iz budžeta do 40 posto, ukjučujući plate i invalidnine.

Entitetski ministar za pitanja boraca Zukan Helez izjavio je kako su kompromisi nužni.

“Mene bi bilo sramota da sam oficir i da imam penziju od dvije hiljade konvertibilnih maraka (hiljadu eura) i riješeno stambeno pitanje, a da moji borci kopaju po kontejnerima”, poručio je Helez protivnicima novog zakona.

Po novom bi zakonu njihove penzije bile bi manje za skoro 250 eura.

Za vrijeme održavanja sjednice blizu 500 pripadnika različitih udruženja koja okupljaju penzionirane borce Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), te nekadašnje policajce i pripadnike Oružanih snaga BiH, protestiralo je ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Protesti ispred Parlamenta

Član Organizacionog odbora protesta Vahid Karavelić rekao je da prisustvo pojačanih snaga policije nije potrebno, te da se svi policijski službenici mogu vratiti svojim redovnim poslovima.

„Time sam rekao ko smo i šta smo. Puno bi bilo pametnije da naša izvršna vlast ove ljude upotrebljava za hvatanje lopova koji odnesoše pare. Zato smo danas u ovakvom stanju kakvom i jesmo. Para ima da se zadrže stečena prava, te da i oni koji ih nisu stekli steknu, ali su pare skrivene“, kazao je Karavelić.

Rekao je da je ministar Helez, koji je i predlagač spornog zakona, doveo situaciju do usijanja –  da pripadnici boračke populacije trebaju krenuti jedni protiv drugih.

Po novom bi zakonu njihove penzije bile bi manje za skoro 250 eura.

Uz poruke demonstranata da se to neće nikada desiti, Karavelić je objasnio da je upravo to smiješno i ponizno, te bruka i sramota za izvršnu vlast BiH koja dozvoljava pojedincima da tako rade.

MMF, dodao je Karavelić, samo traži garanciju da će budžet za 2013, kada pozajmi kredit državi, biti pokriven zakonima.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uputio je apel poslanicima u Parlamentu Federacije BiH da kroz amandmane korigiraju predloženi zakon o povoljnijem penzioniranju branilaca, te usvoje pravičan zakon koji će spriječiti urušavanje penzionog fonda, a istovremeno uvažiti sugestije MMF-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO