Ivo Komšić novi gradonačelnik Sarajeva

Komšić trenutko dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (www.Sdu.ba)

Kandidat Socijaldemokratske unije BiH Ivo Komšić izabran je, u nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, za gradonačelnika glavnog grada BiH.

Za njega je u srijedu glasala većina od prisutnih, odnosno 15 vijećnika, protiv je bilo sedam, a suzdržanih pet, prenijela je agencija Fena.

Za kandidata SDPBiH Igor Kamočajija glasalo je 12 vijećnika, protiv je bilo 12, a suzdržana tri.

Samom glasanju je prethodila polemika u vezi s načinom rada Gradskog vijeća, a određeni broj vijećnika je insistirao na tome da Komšić, kao novi kandidat SDU-a, predstavi vlastiti program, na šta je on odgovorio da će njegov glavni program biti “da sjednice Gradskog vijeća ne liče na sjednicu koja je u toku”.

Usprotivio se načinu na koji se stvara neprimjerena atmosfera i tenzije.

Istaknuo je simboličnu važnost glavnog grada te njegovu ulogu u reintegraciji zemlje te najavio da će se, ukoliko bude izabran za gradonačelnika Sarajeva, angažirati na vraćanju određenih nadležnosti Gradu i izgradnji digniteta gradskih institucija i građana glavnog grada BiH.

Osnivač SDU

Novoizabrani gradonačelnik Sarajeva rođen je 1948. godine u Kiseljaku.

Obavljao je funkcije člana Predsjedništva Republike BiH, predsjedavajućeg Doma Naroda Parlamenta Federacije BiH (2000-2002.), javljaju sarajevski mediji.

Nakon Kongresa SDP-a BiH 2002. postaje jedan je od osnivača SDU BiH.

Trenutno je dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu zbog čega je 2010. godine zaledio svoj stranački status.

Izvor: Agencije