Fule: Hrvatska ispunila uvjete za EU

Hrvatska  ispunjava obaveze za pristupanje Evropskoj uniji po svim uvjetima i iskazala je sposobnost da ispuni uvjete prije pristupanja, rekao je u utorak u Zagrebu komesar Evropske komisije za proširenje Štefan Fule.

“Izuzetno mi je drago što su svi postavljeni uvjeti ispunjeni ili će to uskoro biti”, rekao je Fule na sjednici hrvatske Vlade.

Članovima Vlade je rekao kako je priča o Hrvatskoj priča o uspjehu i kako je ta zemlja pokazala odlučnost i da je kroz puno godina napornog rada uspjela doći do cilja, prenosi Hina.

Naglasio je kako je Hrvatska bila pod “posebnom prismotrom, u posebnom režimu u kojem je posebna pažnja bila posvećena trima najtežim poglavljima, te da je pred nju nedavno postavljeno 10 zadaća koje je ispunila”.

‘Na kraju početka’

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović je, otvarajući posebnu sjednicu na kojoj je učestvovao Fule, rekao da ovo nije kraj priče za Hrvatsku, nego je riječ o “kraju početka”, te da su “radovi u toku”.

Dodao je kako je Hrvatska prošla dosad neviđeni “screening”, ali da joj je to bilo od koristi i naveo kako iduće dvije i po godine preostaje obaviti još puno toga kako bi uspješno ušla u šengenski prostor.

Fule je učestvovao na posebnoj sjednici hrvatske Vlade, sazvanoj kako bi on predstavio završni izvještaj Evropske komisije (EK) o monitoringu za tri najteža poglavlja evropske pravne stečevine – Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

U završnom izvještaju od 15-ak stranica Evropska komisija se fokusirala na 10 zadaća iz ta tri poglavlja evropske pravne stečevine, koje je identificirala u svom Sveobuhvatnom izvještaju o monitoringu, objavljenom u oktobru, a koje je Hrvatska trebala ispuniti do predviđenog ulaska u članstvo 1. jula.

Osam od tih 10 zadaća je ispunjeno, preostalo je još dovršiti granične prelaze kroz Neum, što bi trebalo biti gotovo do kraja ovoga mjeseca, te dovršiti prevode evropske pravne stečevine.

Komisija je zadovoljna sadašnjim ritmom prevođenja, jer garantira da će taj posao biti u potpunosti gotov do 1. jula.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO