Crna Gora neće preuzeti KAP

Opozicija u Crnoj Gori, ali i koalicijski partner vlasti, socijaldemokrati, nisu dali zeleno svjetlo državi da preuzme podgorički Kombinat aluminija, te da dugove pretvori u dionice i isplati ruskog vlasnika.

S druge strane, radnici od države očekuju da preuzme kombinat, zaštiti ih i što prije riješi probleme u toj kompaniji, izvijestila je novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

Za šest poslanika opozicije i jednog iz vlasti, prijedlog crnogorske Vlade o preuzimanju fabrike aluminija, njenih dugova i plaćanju 40 miliona ruskom vlasniku da ode nije bio prihvatljiv.

To je za opoziciju dovoljno da se traži ostavka ministra ekonomije.

“Mislim da je elementarna politička kultura da nas ministar obavijesti da li će on zbog ovoga političkog čina podnijeti ostavku”, ocijenio je Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta.

Ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić je rekao: “Kao Vlada ćemo sačekati izjašnjavanje parlamenta i vidjeti da li će parlament stati iza nečega što je najmanji zajednički imenitelj i 50 odsto većine u parlamentu”.

Prijedloge za rješenje problema u KAP-u podnijeli su i opozicione Pozitivna Crna Gora i Socijalistička narodna partija. SNP traži da KAP nastavi proizvodnju, da riješi pitanja snabdijevanja strujom kao i reviziju poslovanja preduzeća.

“Moj prijedlog ovih zaključaka je usmjeren da kriminalci završe tamo gdje im je i mjesto, a ne da se samo pominju na sjednicama odbora za ekonomiju, finansije i budžet”, stav je Srđana Milića iz SNP-a.

Okretanje leđa

Vladajuće socijaldemokrate na glasanju su okrenule leđa koalicionom partneru. Oni žele stečaj u KAP-u.

Damir Šehović iz Socijaldemokratske partije je rekao: “Ne želim da dam alibi nikom, a posebno ne ako građani Crne Gore treba da plate preko svojih leđa nove stotine miliona eura”.

Oni koji nikako ne žele stečaj su radnici. Njima su najbliži stavovi SNP-a po kojima država treba da stane iza Kombinata.

“Očekujemo da se na sjednici koja je daleko, 10. aprila, da podrška radu KAP-a i samim tim opstanku naših radnih mjesta”, kazao je Rade Krivokapić iz sindikata KAP-a.

KAP za struju duguje oko 60 miliona, dok ukupni dugovi kompanije prelaze 350 miliona eura. Fabrika je u većinskom vlasništvu Centralno evropske aluminijumske kompanije ruskog oligarha Olega Deripaske i zapošljava preko 1.200 radnika.

“Priča o problemima u kombinatu aluminijuma počinje 2005. kada je to preduzeće privatizovano. Kakav će biti kraj te priče znaće se 10. aprila kada će poslanici u skupštini raspravljati o ovom pitanju”, izvijestila je Marinović.

Izvor: Al Jazeera