Španija će izručiti Milisavljevića Srbiji

Milisavljević je uhapšen u policijskoj akciji „Zoološki vrt“ u Valenciji u februaru 2012. godine (Reuters)

Pripadnik zemunskog klana Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala, koji je u Srbiji osuđen u odsustvu zbog zločina zemunskog klana na 35 godina zatvora i učešća u ubistvu premijera Zorana Ðinđića na 40 godina, bit će izručen Srbiji, odlučila je Vlada Španije.

Kako navode izvori beogradskog lista Danas, izručenje Milisavljevića Srbiji bi moglo uslijediti ubrzo poslije ove odluke španskih vlasti, “pošto su sada ispunjene sve pretpostavke za njegovu ekstradiciju”.

Špansko Vijeće ministara je, piše Danas, na prijedlog ministra pravde Alberta Ruiz-Gallarona, odlučio da se nastavi sa procedurom izručenja Milisavljevića Srbiji, prenijela je agencija Tanjug.

Kako je rekla potpredsjednica španske Vlade Soraya Saenz de Santamaria, španska izvršna vlast se složila da se nastavi sa procedurom izručenja Milisavljevića Srbiji, upravo zbog optužbi da je pripadao kriminalnoj organizaciji, učestvovao u ubistvima i otmicama.

Ispunjeni uvjeti

Prethodno je 2. januara španski Vrhovni sud odlučio da su ispunjeni uvjeti za Milisavljevićevu ekstradiciju Srbiji.

Nakon izručenja Milisavljević će  imati pravo da traži ponavljanje suđenja u kojima je osuđen u odsustvu – ubistvo Zorana Ðinđića i zločini zemunskog klana, odnosno ubistva Branka Jeftovića Jorge (33), Dejana Živančevića (25) i Milutina Jovičića (23) iz 2004. godine.

Milisavljević je uhapšen u policijskoj akciji „Zoološki vrt“ u Valenciji u februaru 2012. zajedno sa Lukom Bojovićem, kojeg srbijansko Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je nakon atentata na Ðinđića i ubistva vođa zemunskog klana preuzeo kontrolu nad pripadnicima klana u bjekstvu i da je učestvovao u više ubistava kako bi ih zaštitio.

Milisavljeviću se u Španiji sudi zbog sumnje da je 2006. godine, navodno, učestvovao u ubistvu pripadnika zemunskog klana Milana Jurišića Jureta (1974).

Španska policija pronašla je u rijeci Manzanares u Madridu u martu 2012. ljudske ostatke za koje se sumnja da pripadaju Jurišiću, ali do danas nisu objavljeni rezultati forenzičkih nalaza.

Izvor: Agencije