Fule iznosi završni izvještaj o Hrvatskoj

Fule predstavlja izvještaj na posebnoj sjednici Vlade (EPA)

Komesar za proširenje Štefan Fule predstavit će u utorak u Zagrebu završni izvještaj o monitoringu za tri najteža poglavlja evropske pravne stečevine, u kojem će ocijeniti da je Hrvatska u potpunosti spremna za članstvo u Evropskoj uniji.

Fule će izvještaj predstaviti na posebnoj sjednici hrvatske Vlade.

Izvještaj predstavlja svojevrsni “sistematski pregled” hrvatske spremnosti za članstvo, a izvori iz Komisije posljednjih dana ponavljaju “da su nalazi posve uredni”, prenosi Hina.

Deset zadaća

U završnom izvještaju od petnaestak stranica, Komisija će se usredotočiti na 10 zadaća koja spadaju u tri najteža poglavlja evropske pravne stečevine – Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, te Pravda, sloboda i sigurnost.

Komisija je u svom Sveobuhvatnom izvještaju o monitoringu, objavljenom u oktobru prošle godine, identificirala 10 zadaća koje Hrvatska treba ispuniti do predviđenog ulaska u članstvo 1. jula 2013. godine.

Tih deset zadaća su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturirane brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u septembru 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta.

Također, zatraženo je prihvatanje zakona kako bi se osiguralo provođenje sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava komisije za sukob interesa, te prihvatanje novog zakona o pravu na pristup informacijama, kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama.

Osim toga, uvjeti uključuju prihvatanje zakonskih akata kako bi se osiguralo provođenje zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata, te jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine.

Izvještaj predstavlja svojevrsni “sistematski pregled” hrvatske spremnosti za članstvo, a izvori iz Komisije posljednjih dana ponavljaju “da su nalazi posve uredni”.

Osam od tih 10 zadaća je ispunjeno, preostalo je još dovršiti granične prijelaze kroz Neum, što bi trebalo biti gotovo do kraja ovoga mjeseca, te dovršiti prevode evropske pravne stečevine. Komisija je zadovoljna sadašnjim ritmom prevođenja, jer garantira da će taj posao biti u potpunosti gotov do 1. jula.

S pozitivnim izvještajem o monitoringu, postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora ulazi u završnu fazu.

Njemačka i Danska su za dovršetak ratifikacije čekale završni izvještaj o monitoringu.

Slovenija je nakon potpisivanja dogovora o rješavanju pitanja Ljubljanske banke počela postupak ratifikacije, koji će biti gotov za nekoliko dana. U Belgiji je hrvatski pristupni ugovor ratificiran u šest od sedam parlamenata na različitim nivoima vlasti u toj zemlji i cijeli postupak će biti ubrzo gotov.

U Holandiji je ostala još ratifikacija u Senatu, Gornjem domu Parlamenta.

Hrvatska je prva zemlja za koju je uveden mehanizam pretpristupnog monitoringa, kojim se nadzire ispunjavanje obaveza od potpisivanja pristupnog ugovora do stupanja u članstvo.

Na taj način Evropska unija se osigurava da zemlja uđe potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica, kao što je to i danas slučaj s Bugarskom i Rumunijom.

Iako je u posljednje vrijeme bilo izjava da se za Hrvatsku uvede i postpristupni monitoring, takve ideje nemaju izgleda za prolazak, jer su sam proces pregovora, kao i pretpristupni monitoring, osmišljeni tako da zemlja bude u potpunosti spremna za članstvo, bez potrebe za dodatnim nadzorom i nakon pristupanja.

Pretpristupnim monitoringom se, također, željelo spriječiti ponavljanje ranijih iskustava, kada su zemlje pristupnice često zaustavljale sve reforme nakon potpisivanja pristupnog ugovora i mirno čekale okončanje postupka ratifikacije.

Oblik pritiska

Stoga je pretpristupni monitoring i oblik pritiska koji se zadržava sve do dana pristupanja, u okviru kojeg se posebno prate tri najteža poglavlja – Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost, koja se smatraju ključnim za uspješno funkcioniranje svake zemlje članice.

Od potpisivanja pristupnog ugovora 9. decembra 2011. godine Komisija je do sada objavila dva od tri predviđena izvještaja o monitoringu. Prvi je objavljen 24. aprila 2012. godine za tri najvažnija poglavlja, zatim je 10. oktobra 2012. objavljen Sveobuhvatni izvještaj, kojim su pokrivena sva poglavlja.

Izvor: Agencije