Dačić: Odmjeriti snagu i realnu politiku

Ivica Dačić izjavio je u nedjelju da je insistirao da se dijalog sa Prištinom produži do 2. aprila (AFP)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedjelju da je insistirao da se dijalog sa Prištinom produži do 2. aprila i da u tom periodu Srbija mora dobro da odmjeri snage i realnu politiku koju će da vodi.

Dačić je naglasio da Srbija želi da dobije datum za početak pregovora sa EU-om jer bi time izmijenila geopolitičku i geostratešku poziciju koja, kako je dodao, nije laka jer u okruženju nema kome da se obrati za podršku.

Sužen manevar

“Naši prijatelji su daleko da bismo sa njima pravili planove o ulasku u drugačije unije u uslovima kada je Srbija okružena EU i NATO i kada nema prijatelja na toj strani sveta. Mi želimo dogovor i kompromis, ali da bi se to postiglo mora barem minimum, ako ne maksimum pravednosti da bude za sve strane”, rekao je premijer novinarima na Straževici, javlja Tanjug.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Beogradu bude ponuđeno isto rješenje kao 20. marta, Dačić je odgovorio da će u tom slučaju teško doći do dogovora.

On je naglasio da bi trebalo da postoji strategija kako da se uspije u pregovorima, a na pitanje šta ako oni propadnu odgovorio: “To svako zna.”

Dačić je ponovio da Srbija insistira na zajednici srpskih opština koja će imati određenu ulogu i neće se svoditi na protokol i da se rješenje ne može tražiti u standardnim formama.

Dačić je naglasio da Srbija želi da dobije datum za početak pregovora sa EU-om jer bi time izmijenila geopolitičku i geostratešku poziciju koja, kako je dodao, nije laka jer u okruženju nema kome da se obrati za podršku.

On je dodao i da visoka predstavnica EU Catherina Ashton  želi da se dijalog Beograda i Prištine završi prije podnošenja njenog izvještaja 16. aprila.

Premijer je naglasio da više nema vremena i ako se do 16. aprila ne postigne kompromis, Srbija će na nastavak evrointegracija morati da sačeka godinu dana, odnosno one će biti odgođene do druge polovine 2014. godine.

Dačić je takođe podsjetio da je insistirao na produžetku dijaloga, ocijenivši da se za devet dana, odnosno do slijedeće runde dijaloga ne može mnogo uraditi osim da se apeluje da se dođe do kompromisa.

“Mi smo zaista učinili sve. Ja sam produžio dijalog. Catherina Ashton je već sakupila fascikle i krenula da proglasi kraj pregovora. Nije sporno reći ‘ne’, pa da treba stvarno to reći, ali ostavimo to junačenje pred našim narodom za trenutak kada nemamo drugog izbora. Za sada pokušajmo da nađemo drugi izbor da ne bismo opet došli u situaciju da Srbija bude optužena za krah pregovora”, poručio je premijer. 

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Beogradu bude ponuđeno isto rješenje kao 20. marta, Dačić je odgovorio da će u tom slučaju teško doći do dogovora.

Na pitanje šta bi on učinio kao “svjedok pregovora u Rambujeu” Dačić je podsjetio da on nije bio u Rambujeu, a da jeste – da bi on imao mnogo više toga da pregovara.

“Svaki put imamo sve manje manevarskih mogućnosti sa novim pregovorima. Evropa ili ne – sporedno je pitanje u odnosu na pitanje čemu se nadamo u budućnosti i o čemu ćemo razgovarati, za godinu ili deset”, kazao je premijer.

On je zaključio da se pitanje Kosova mora riješiti što prije bez povezanosti sa pitanje evropskih integracija.

Dačić je na Straživici položio vijenac na spomenik nastradalim pripadnicima Vojske Srbije povodom Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

„O rekonstrukciji vlade nije bilo zvaničnih razgovora a ukoliko bi došlo do rotacije premijera to bi značilo izbor nove vlade“, izjavio je Dačić.

Premijer je rekao da prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić i on nisu razgovarali na tu temu, kao ni o rekonstrukciji vlade, naročito ne u trenutku kada se razgovaralo o Kosovu kao najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju.

Najvažnija pitanja

“Vučić i ja smo smo se bavili najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima, a za to vreme je izašlo deset tekstova o rekonstrukciji vlade koji su dolazili iz drugih ali i naših stranaka. Svako je hvalio svog predsednika, ali za to nema potrebe”, kazao je Dačić novinarima na Straževici.

On je “zamolio druge da prestanu sa hvaljenjem svog predsednika”, istakavši da za tako nešto nema potrebe jer Vučić i on mogu sami da razgovaraju, bez prisustva javnosti. 

On je zaključio da se u trenutku kada je na dnevnom redu najvažnija tema, a to je Kosovo i 2. april koji će uskoro doći ne treba baviti “drugorazrednim temama”.

Izvor: Agencije