Četrnaesta godišnjica NATO udara na SRJ

Polaganjem cvijeća i vjenaca i odavanjem pošte žrtvama u Srbiji se obilježava 14 godina od početka NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Tada je tokom 79 dana ubijeno najmanje 2.500, a ranjeno i povrijeđeno više od 12.500 ljudi.

Napad je počeo 24. marta i trajao do 10. juna, kada je generalni sekretar NATO-a izdao naredbu o prekidu bombardovanja, pošto je počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova.

Premijer Ivica Dačić poručio je u nedjelju da se nada da više „nećemo morati da ginemo za Srbiju već da živimo i radimo za nju.“

Dačić je poručio da je 24. mart dan kada svi, „bez obzira na političko opredjeljenje treba da se sjete onih koji su dali živote za odbranu otadžbine sa nadom da u budućnosti više niko neće morati da gine za Srbiju.“

“Nadam se da više nećemo morati da ginemo za Srbiju već da živimo i radimo za nju, da svako ulaže najviše što može”, poručio je Dačić.

Teška vremena

Premijer Srbije je naglasio da vremena nisu laka i da problemi koji su postojali prije 14 i 20 godina, i dalje su isti.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga ocijenila je, povodom 14. godišnjice NATO akcije u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, da 24. mart predstavlja jedan od najvažnijih datuma u istoriji Kosova.

Kazala je da je na ovaj dan akcija Sjevernoatlantskog saveza rezultirala kapitulacijom oružanih snaga Srbije i konačnim odlaskom sa Kosova.

Prema njenim riječima, rat Oslobodilačke vojske Kosova probudio je savjest svijeta i prizvao odluku o NATO humanitarnoj intervenciji. Izrazila je i zahvalnost NATO-u koji je doprinio da se, kako je kazala, zaustavi genocid prema jednom narodu.

Izvor: Al Jazeera i agencije