Hrvatska Vlada oštro o kritikama HRT-a

HRT Milanovićev istup smatra nedopustivim pritiskom na medije (Reuters)
HRT Milanovićev istup smatra nedopustivim pritiskom na medije (Reuters)

Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske reagirala je na saopćenje HRT-a, poručivši da je Vlada Zorana Milanovića jedina Vlada, uz Vladu Ivice Račana, koja na HRT ne vrši nikakav pritisak.

“Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske izražava ponos i zadovoljstvo zbog priopćenja Odjela za odnose s javnošću Hrvatske radiotelevizije u kojemu se predsjedniku Vlade spočitava ‘neprimjerenost’ i ‘nedopustiv pritisak na neovisnost medija’.

Podsjećamo, premijer je pred novinarima istupio protiv govora mržnje i nacionalno motiviranog nasilja, te vrlo jasno dokazao da HRT neprofesionalnim i neozbiljnim pristupom relativizira društveno zlo koje se ovih dana ponovno širi iz konkretnih političkih krugova”, stoji u saopćenju Vlade. 

Apel za odgovornošću

“To je prvi put u šezdesetak godina da se Hrvatska radiotelevizija, tačnije njezin Odjel za odnose s javnošću, pobunio protiv jednog predsjednika Vlade ili Republike zbog ‘nedopustivog pritiska’. I to priopćenjem. U Dnevniku. Pozitivno je što su se na HRT-u, nakon desetljeća i desetljeća skladne isprepletenosti sa svim političkim režimima, konačno probudile slobodarske tendencije.

U priopćenju se navodi i kako HRT ‘ne bježi od vlastitih pogrešaka’. Nisu, doduše, smatrali relevantnim priopćiti gledateljima koji ih plaćaju o kojim je i čijim pogreškama riječ. Niti se ispričati, odnosno priznati da su pogriješili.

Na HRT-u očito nisu u stanju razlikovati javnu polemiku i premijerov apel za odgovornošću medija od ‘nedopustivog pritiska na medije’. Vlada Zorana Milanovića jedina je vlada, uz Vladu Ivice Račana, koja na HRT ne vrši nikakav pritisak. Jedino što Vlada može jest govoriti javno. Zato što ima čistu savjest.

Nadamo se da HRT-u neće trebati narednih šezdesetak godina za uočavanje tih razlika”, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću ureda predsjednika Vlade RH.

U saopćenju HRT-a rečeno je kako istup premijera Zorana Milanovića HRT doživljava kao nedopustiv pritisak na nezavisnost medija. Dodaje se da HRT ne bježi od vlastitih pogrešaka, no i da ovakve poruke s pozicije premijera upućene medijima smatraju potpuno neprimjerenima, javlja Hina. 

Poziv na ostavku

U nedjelju su članovi županijskog osječko-baranjskog i osječkog gradskog odbora HDZ-a najoštrije osudili izjavu premijera Zorana Milanovića koja, drže, ukazuje na njegovo razmišljanje da je u Hrvatskoj vođen građanski a ne Domovinski rat, a HDZ Brodsko-posavske županije zatražio je Milanovićevu neopozivu ostavku, podsjeća agencija Hina. 

Premijer Zoran Milanović odbacio je optužbe da je rekao kako je u Hrvatskoj bio građanski rat, rekavši da njegova izjava nije bila puštena u cijelosti, već je prerezana u pola rečenice, pa se nije čuo nastavak u kojemu kaže kako je Hrvatska jedina država koja ulazi u Evropsku uniju, a koja je imala razoran rat i agresiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO