Fule: Dijalog sa Srbijom presudan za Kosovo

Implementacija kratkoročnih prioriteta koje je Evropska unija postavila Kosovu je važna, ali dogovor između Prištine i Beograda ostaje ključni faktor daljih integracija Kosova u Evropsku uniju, poručio je evropski komesar za proširenje Štefan Fule tokom sastanaka sa najvišim zvaničnicima u Prištini.

“Naredni dani i sedmice bit će ključni za odnos Evropske unije sa Kosovom. Sutrašnji mogući sporazum sa Beogradom i implementacija sporazuma na terenu trebaju otvoriti put pozitivnim zaključcima Vijeća o pregovorima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je Fule.

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuqi kaže da  će na sastanku u Briselu u srijedu premijer Kosova Hashim Thaci prenijeti konstruktivan stav kosovske Vlade.

Dobre namjere

“U ime Vlade Kosova, ja sam izrazio spremnost naše Vlade da sutra budemo konstruktivni u dijalogu između Kosova i Srbije, te da premijer Kosova ode sa namjerom da se postigne dogovor između država, sa dobrim namjerama da vlada  mir i stabilnost među našim državama”, rekao je Kuqi.

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj javio je iz Prištine da je u vrijeme sastanka   ispred zgrade Kosovske Vlade nekoliko stotina građana Kosova demonstriralo  protiv dijaloga sa Srbijom, na poziv Pokreta za ujedinjenje.

Poruka Bundestaga Srbiji

Preduslov za početak pregovora Srbije sa Evropskom unijom je pravno obavezujuća normalizacija odnosa sa Kosovom, poručili su predstavnici Bundestaga poslije razgovora sa zvaničnicima Srbije.

Poslanik njemačke vladajuće koalicije CDU/CSU Andreas Schockenhoff poručio je kako Beograd mora okončati proces normalizacije odnosa sa Prištinom prije nego što Srbija postane članica EU-a.

On kaže i da bi Srbija trebala pokazati jasnu i vidljivu volju tako što bi se zvaničnici izjasnili u pisanoj formi ili usmeno, pred kamerama, da obje vlade za vrijeme pregovora o pridruživanju Srbije na pravno obavezujući način reguliraju normalizaciju odnosa.

To je i najvažniji uslov koji je Njemačka postavila Srbiji kako bi dobila podršku Berlina za dobijanje datuma za početak pregovora.
 

“Zahtijevamo da se  pregovori odmah prekinu, te da političke partije Kosova i Preševske doline naprave platformu u kojoj bi se branili naši interesi, a to je ujedinjenje Mitrovice i riješe problemi u Preševskoj dolini”, kazao je predsjednik Pokreta Avni Klinaku.

Osim normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, Fule je naglasio da prioritet Kosovske Vlade treba biti  i vladavina prava, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, te ekonomski razvoj, javio je Ahmetaj.

Ranije u utorak, Thaci je izjavio da bi već na sastanku u srijedu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem mogao biti postignut sporazum o asocijaciji opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, ako bi Srbija odustala od zahtjeva za izvršnom i zakonodavnim ovlastima za asocijaciju, prenosi Fena.

Thaci je nakon susreta s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Josephom Bidenom u Vatikanu izjavio da je dogovor sa Srbijom moguć ako ona odustane od “stvaranja Republike Srpske” u tom dijelu Kosova, prenijeli su prištinski mediji.

Za stabilnost i mir

U izjavi za kosovsku televiziju Thaci je rekao da su osnova za ovlasti asocijacije opština Ustav i zakoni Kosova, te istaknuo da SAD očekuje postizanje dogovora radi normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

“To bi značilo veću stabilnost, mir i perspektivu integracija za dvije zemlje”, kazao je Thaci.

Premijer Kosova je ranije negirao izjave predsjednika Srbije da je Priština popustila, te da je spremna za formiranje zajednice srpskih opština izvršiti izmjene kosovskog ustava.

On je izjavu predsjednika Tomislava Nikolića nazvao “tradicionalnom laži beogradske politike”.

“Oni svoje poraze uvijek predstavljaju kao pobjedu, počevši od Kosovskog boja preko Rambouilleta, Kumanovskog sporazuma… A kada su srpske snage napustile Kosovo oni su slavili sa šljivovicom u Beogradu”, rekao je Thaci.

Izvori: Al Jazeera i agencije