Etnički ključ kao odlika lokalnih izbora

Glasanje po etničkom ključu bit će odlika lokalnih izbora u Makedoniji. Najizraženije je u gradovima gdje su sve makedonske stranke sa jedne i sve albanske partije sa druge strane stale iza svojih kandidata za gradonačelnike.

Novinarka Al Jazeere Milka Smilevska, koja se javila iz makedonskog mjesta Kičevo, navodi kako je predizborna napetost porasla u gradovima u kojima se, nedavnim pripajanjem ruralnih općina, promijenila i višegodišnja dominantna većina stanovništva.

Kako je jak vjetar izazvao buru na Ohridskom jezeru, pored Struge, tako u ovom gradu političku buru uzrokuju etničke koalicije za lokalne izbore. Makedonske partije, i desne i lijeve, stale su iza jedinog kandidata Makedonaca, Vladimira Kočoskog.

„Mislim da imam snagu da ujedinim sve Stružane da glasaju za mene i moju opciju“, kazao je Kočoski.

Pomoć radnicima

Okvirnim ugovorom iz 2001. godine, poslije konflikta, Struga je postala općina sa dominantnim albanskim stanovništvom zbog spajanja grada sa ruralnim općinama u kojima žive Albanci.

Proteklih osam godina gradonačelnik je Albanac Ramiz Merko, koji je sada šef štaba kandidatu za gradonačelnika Arbenu Labeništi iz vladajuće Demokratske Unije za integraciju.

„Mislili su: ‘Evo Albanci su uzeli Strugu’. Mislim da je to pogrešna teza. Zato što su se sa mnom kao gradonačelnikom međuetnički odnosi poboljšali“, navodi Merko.

U okolini Struge živi i velika zajednica Makedonaca muslimana. Dio njih je emigrirao, ali ih ipak vuče rodni kraj, jer, kako kažu: „Struga – nema druga“.

„Neka pobijedi onaj koji je sposoban pomoći narodu, radnicima. Vidim, ovdje se niko ne trudi za nova radna mjesta“, rekao je Šefket Muratovski, koji je emigrirao u Švicarsku.

I dok je u Struzi karta općine prekrojena prije devet godina, u Kičevu, gradu na zapadu Makedonije, sada se pripajaju još četiri ruralne općine, čime su se povećale šanse da za gradonačelnika prvi put bude izabran Albanac.

Iza Fatmira Deharija su stale sve albanske partije, a on je obećao da  će Kičevo biti  grad sa albanskom administracijom.

„Mi ćemo rukovoditi kao Albanci, zato što smo većina i u Struzi i u Kičevu i u drugim sredinama, gdje upravljamo godinama“, istakao je Dehari.

On očekuje i da hiljade Albanaca iz dijaspore, porijeklom iz kičevske regije, 24. marta biraju pobjednika.

Poruke Gruevskog i Crvenkovskog

Ali i Makedonci su se ujedinili. Premijer Nikola Gruevski i opozicionar Branko Crvenkovski pozvali su Makedonce, Rome, Turke i Makedonce muslimane da glasaju za Blagoja Despotovskog.

„Ako Fatmir Dehari hoće da živi u Albaniji, eno mu Albanije. Nek živi gdje hoće, to je njegov izbor. Ovo ovdje je Makedonija. I Kičevo jeste i ostat će Makedonija“, rekao je Gruevski.

Na ovim izborima etnička koalicija je formirana i u gradu pod Pelisterom, navodi Smilevska.

„U Bitoli, tri albanske partije izlaze na izbore sa jednom savjetničkom listom i nadaju se osvajanju barem jednog mandata u Sobranju grada“, dodala je.

Albanci traže više u kulturi i obrazovanju.

„U gradu imamo Muzej albanske abecede, koji, osim pet-šest zaposlenih, nema drugih aktivnosti i nije spomenut ni u programu kulturnih događaja u Bitoli“, ističe Afrim Jusufi, kandidat za savjetnika.

Građani će na izborima glasati po etničkom ključu, pokazuju ankete, ali se svi, bez razlike na pripadnost, nadaju mirnim i demokratskim izborima.

Izvor: Al Jazeera