EIB finansira rekonstrukciju klinike u Nišu

Klinički centar u Nišu prva je ustanova te vrste u Srbiji koja će iskoristiti sredstva Evropske investicione banke (EIB) za rekonstrukciju zdravstvenih centara.

Taj klinički centar jedini je na jugoistoku i jugu Srbije, a zbrinjava gotovo dva i po miliona pacijenata.

Tolikom broju stanovnika Klinički centar trenutno nudi nešto više od 1.400 bolesničkih kreveta, što je nedovoljno za adekvatan i, kako u njegovoj upravi kažu, dostojan smještaj pacijenata. 

Oni koji su primorani da pomoć ljekara potraže u niškom Kliničkom centru kažu da im jedino smetaju tijesne i prenatrpane sobe, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Gužva u sobama

„Pa jeste velika gužva, sigurno je zbog nedostataka prostora. Sestra je rekla pređite u broj devet i – gotovo. Inače, ovako sam zadovoljan prijemom, sve je uredu“, kaže jedan pacijent.

I drugi se slažu da nedostaje prostora u soboma, pogotovo stoga što se ponekad desi da u istoj sobi leže muški i ženski pacijenti.

Još krajem 2006. godine, Evropska investiciona banka je dodijelila kredit Srbiji od 200 miliona eura za rekonstrukciju kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Nekoliko ministara zdravlja u Srbiji najavljivalo je gotovo svake godine početak radova, ali do danas ništa nije realizirano, javio je Kosanović.

Prema riječima direktora Kliničkog centra, za oko tri mjeseca trebali bi početi radovi na rekonstrukciji ovog objekta. Tada bi trebalo da se završi tenderska procedura i da sredstvima Evropske investicione banke najzad počnu radovi.

Više kreveta i hirurških sala

„I Nišu će sigurno biti bolje, jer će i niške firme biti uključene u izvođenje radova, s jedne strane, a sa druge, dobiće za kratak period, period od dve i po godine za završetak radova, još moderniju ustanovu za lečenje, uz ono što stalno ponavljam – da Niš pokriva 2,5 miliona stanovnika juga Srbije i da ovako moderna bolnica po svim evropskim standardima je nešto što je ovaj grad dugo čekao, jer je i na Koridoru 10, na raskršću važnih puteva, a i građani to zaslužuju“, kaže Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš.

Završetkom rekonstrukcije, za koju je predviđeno 40 miliona i 200 hiljada eura, Klinički centar imat će dodatnih 500 bolničkih kreveta i 15-ak novih hirurških sala.

Tako će zgrada, koja je započeta još prije 30-ak godina, konačno biti završena. Pored nje bit će izgrađena još jedna, čime će Klinički centar dobiti ukupno 27 hiljada novih kvadratnih metara prostora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO