Članovi SDP-a napustili sjednicu Vlade FBiH

Ministri Socijaldemokratske partije (SDP) u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem, napustili su u utorak sjednicu Vlade tog bh. entiteta.

Takav potez uslijedio je nakon što su ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) usvojili izmjene Poslovnika o radu Vlade, te tako stvorili mogućnost da dopremijeri sazivaju sjednice i potpisuju odluke Vlade.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Nikšić je potez dojučerašnjih koalicionih partnera okvalificirao kao nezakonit čin i kazao kako je na sjednici “demonstrirana bahatost u režiji potpredsjednika Vlade Jerka Ivankovića Lijanovića, podržana od ministara iz SDA i HSP-a”.

“Oni su prvo preglasavanjem usvojili dopunu dnevnog reda, a onda, na isti način i dopune Poslovnika, čime su prekršili zakon”, istakao je Nikšić i dodao da su na ovaj način derogirana ovlaštenja premijera FBiH, zbog čega su upozoreni i od Ureda za zakonodavstvo federalne Vlade.

Ivanković Lijanović: Deblokiran rad Vlade

Nikšić je upozorio da će sve ovo dodatno zakomplicirati situaciju u Federaciji BiH.

“Neko će morati da reagira, bilo pravosudni organi ili visoki predstavnik. Mi ćemo preduzeti sve zakonom dozvoljene radnje kako bismo zaštitili instituciju premijera, jer ovdje nije riječ o meni, već o svim ostalim premijerima koji će doći”, rekao je Nikšić i dodao da do daljnjeg ne namjerava sazivati sjednicu federalne Vlade.

Dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović rekao je za Al Jazeeru da je deblokiran rad Vlade.

“Očekuju se bolji dani za građane”, rekao je on. “Vlada treba da radi u punom kapacitetu dok je ne zamijeni neka druga vlada.”

On je rekao da nikom nisu umanjene ovlasti,ali je uvedena mjera kojom su onemogućeni oni koji žele blokirati procese.

Ivanković Lijanović je rekao da nakon današnjeg poteza Vlada izlazi iz vanrednog stanja i nastavlja raditi punom kapacitetu.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO