Upozorenje BiH iz EU-a: Vrijeme ističe!

Očekujemo konkretan prijedlog domaćih ključnih aktera, upozorio glasnogovornik EU-a (EPA)

Iz Delegacije Evropske unije u BiH u ponedjeljak je upućeno upozorenje da ističe vrijeme političkim liderima u BiH za postizanje dogovora o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

“Očekujemo konkretan prijedlog domaćih ključnih aktera. Ovo pitanje se predugo nalazi na stolu. Vrijeme ističe!”,  upozorio je u izjavu za Fenu glasnogovornik Delegacije EU-a Andy McGuffie.

Zvaničnici Delegacije EU-a su još početkom februara pokrenuli razgovore s predstavnicima stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz upozorenje da je neizvršenje presude u predmetu “Sejdić-Finci” glavna prepreka da BiH ostvari napredak na putu evropskih integracija, te da, ukoliko se Ustav BiH ne uskladi s presudom, ne postoji način da bi BiH nastavila svoj evropski put.

Da bi BiH uhvatila korak u procesu evropskih integracija trebalo bi da do kraja marta donosioci odluka ostvare “kredibilan napor”, kako bi se o tome moglo očitovati Evropsko vijeće. 

U Sarajevu je krajem februara održan sastanak lidera šest stranaka koje čine većinu u vlasti BiH. Teme razgovora su bile provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u “slučaju Sejdić-Finci” i rješavanje pitanja vojne imovine. Sastanak je završen bez konkretnog dogovora o spornim pitanjima.

Provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” podrazumijeva promjenu Ustava u onom dijelu koji sada diskriminira nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i onemogućava njihovo kandidovanje za najviše funkcije u državi.

Evropski sud za ljudska prava je krajem 2009. godine naložio BiH da iz Ustava otkloni diskriminatorne odredbe koje onemogućavaju nacionalnim manjinama izbor u državno Predsjedništvo i Dom naroda.

Izvor: Agencije