Jug Srbije muči nezaposlenost i težak život

Jug Srbije je najsiromašniji dio te države. Prosječne zarade u odnosu na sjever su znatno manje. Kako bi pomogla  tom području, Vlada Srbije je u Nišu organizirala sastanak sa predsjednicima 28 opština sa juga.

Dejan Mitić sa porodicom živi u Svrljigu, jednoj od najsiromašnijih opština na jugu Srbije. Poljoprivreda kao jedini izvor, kaže Dejan, ne petočlanoj porodici obezbijediti dobar život.

“Radio sam 20 godina, firma propala, ostao sam bez posla, sad živimo od poljoprivrede, sa ženom, troje dece, starci u selu, mučimo se”, kaže on.

Najveći problem na jugu Srbije, gde živi nešto manje od milion stanovnika, jeste nezaposlenost.

Smanjen broj zaposlenih

“Opština Svrljig na jugu Srbije nekada je imala veći broj radnika od broja stanovnika. Sada od blizu 14.000 stanovnika radi tek svaki sedmi”, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

U posljednjih desetak godina na jugu Srbije broj zaposlenih smanjen je za četvrtinu.

“Svrljigu treba još najmanje 500 radnih mesta da bi mogli da preživimo i krenemo napred”, kaže predsjednik Opštine Svrljig Milija Miletić.

Prosečna plata na jugu, onih koji imaju sreću da rade, gotovo je duplo manja od zarada u Beogradu. Stoga, premijer Ivica Dačić, koji je i sam sa juga Srbije, kaže kako tom području država mora pomoći.

“Drugi krajevi Srbije imaju svoje pokrajine, svoje regione, imaju svoja predstavništva u Briselu, koriste pare iz evropskih fondova i bogatiji postaju još bogatiji, a siromašniji još siromašniji.  To ne može više tako. Ja mislim da vi morate da se organizujete ovde, a to znači da ovih pet okruga aktivno sarađuju i artikulišu politiku koju ćemo svi zajedno ostvarivati preko državnih organa u Republici Srbiji, za šta postoji spremnost”, poručuje Dačić.

No, i oni koji imaju posao teško uspijevaju da zarade svoje plate. Tako je, nakon dvije neuspešne privatizacije, štrajkova i nezadovoljstva radnika, niška fabrika MIN Lokomotiva uspjela da na međunarodnom tenderu obezbijedi posao remonta 10 lokomotiva željeznica i barem na godinu dana ne brine o poslovanju.

Rad na crno

“Ovaj posao ima veliki značaj za MIN Lokomotivu, pre svega za njen opstanak bez toga posla MIN Lokomotiva bi bila u veoma teškoj situaciji”, kaže generalni direktor firme Slavko Raičević.

Koliki je zaista značaj pobjede na međunarodnom tenderu fabrike koja se nalazi u restrukturiranju najbolje govore njeni radnici.

“Ljudi su ovde jedva čekali  da dođe taj posao, da imamo garanciju posla, da bi normalno prehranjivali porodice svoje”, kaže Tomislav Janković.

Prema podacima Vlade, od 2001. svaki drugi radnik na jugu Srbije ostao je bez posla ili radi na crno.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Prijetnja ponovnim uvođenjem viza Srbiji zbog njenih građana koji u zemljama Europske unije traže azil, ponovo je pažnju usmjerila na jug Srbije, odakle je navodno najveći broj azilanata. Novinar Al Jazeere Zoran Kosanović donosi priču iz ovog područja.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO