Nema kraja političkoj krizi u Federaciji BiH

Političkoj krizi u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH ne nazire se kraj. Rješenje bi moglo biti u rukama Doma naroda koji naredne sedmice treba imenovati sudije Ustavnog suda. Prijedlog je u proceduru uputio entitetski predsjednik Živko Budimir.

No, iz Stranke demokratske akcije (SDA) najavljuju kako će i u ovom slučaju razmotriti da li bi novim imenovanjima bio povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Međunarodna zajednica, uobičajeno, izražava zabrinutost, a Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) prijeti da će izaći iz Vlade.

Na adresu Ureda visokog predstavnika (OHR), stiglo je pismo iz entitetske Vlade u kojem premijer Nermin Nikšić upozorava kako vlast u FBiH ne funkcionira, a umjesto sankcija, međunarodna zajednica šuti.

„Ja sam vrlo precizno rekao u svom pismu da, ukoliko ovo stanje potraje i ukoliko zaista Visoki predstavnik ostaje pri svom stavu i misli da to funkcioniše, da onda je najbolje da ja predam ključeve Vlade njemu, Živku Budimiru, SDA-u i Narodnoj stranci Radom za boljitak, pa da oni zajedno preuzmu odgovornost i nastave ovo što svakako, po njima, funkcioniše kako treba“, izjavio je Nikšić.

Nacionalni interes

Ipak, ključevi će još neko vrijeme ostati kod premijera. Treba sačekati da Dom naroda imenuje sudije Ustavnog suda FBiH koji je nadležan da odluči da li je smjenom članova Vlade narušen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Ali i prilikom glasanja o sudijama, SDA bi se mogla pozvati na povredu vitalnog nacionalnog interesa. Sporno je, tvrde, što se na listi uspješnih kandidata našlo ime Šahbaza Džihanovića, koga optužuju za nezakonito djelovanje u dosadašnjem radu.

„Klub Bošnjaka će zauzeti stav uoči same sjednice, i na kraju, na Domu naroda ćemo se očitovati“, istakao je Amir Zukić iz ove stranke.

U tom slučaju, o eventualnoj povredi vitalnog nacionalnog interesa, neće imati ko odlučivati.

„Pa ništa. Očekujemo ili novu konkursnu proceduru ili da gospodin Budimir pošalje ime koje će zadovoljiti moralne, etičke i profesionalne kvalitete“, dodaje Zukić.

Federalni premijer Nikšić smatra kako će to biti novo gubljenje vremena jer je svjestan da za Budimirovu smjenu i dalje nema podršku dvotrećinske većine u Parlamentu.

„Čovjek se našao u nečemu što nikada nije mogao ni sanjati, osjetio vlast i moć, i on će se držati tu, ne možete ga špartlom pomjeriti. Nema veze što nema podršku parlamenta koji ga je izabrao, nema veze što nema podršku trećine delegata u Domu naroda, niti u Predstavničkom domu. Čovjek misli da je tu došao kao Mesija“, navodi šef entitetske Vlade.

Nema petorke

Nakon izbora 2010. godine, podsjeća novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović, upravo je SDP omogućio da Budimir, tada član Hrvatske stranke prava (HSP), bude dio vlasti. Sada, kada je napustio stranku, spominje se mogućnost nagodbe – da Budimir ostane predsjednik, a da omogući rekonstrukciju Vlade.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović ne misli tako.

„Nisam vas razumio – mislite da uđe u HDZ ili SDP? Ne, da ostane gdje jeste? Ma ne. Čuli ste, četvorka je ovdje. Znači, nema petorke“, kazao je.

Datum koji se spominje kao rok do kojeg bi SDP trebao stvoriti uslove za ulazak dva HDZ-a i Saveza za bolju budućnost (SBB) u Vladu je 15. april, ali Nikšić ne želi govoriti o rokovima. Na pitanje, hoće li SDP-ovi ministri u Vladi podnijeti ostavku, kazao je:

„Rekao sam vrlo jasno u svom pismu, ukoliko ovo stanje potraje, da hoćemo.“

Uloga međunarodne zajednice od završetka rata mnogo se promijenila. Velike intervencije u FBiH više niko ne očekuje, ali svi gotovo jednoglasno kritiziraju što se njena uloga svela na puko izražavanje zabrinutosti o svemu u BiH.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

I Dom naroda Federacije BiH izglasao je nepovjerenje Vladi tog bh entiteta ali su zastupnici SDA, kroz Klub Bošnjaka, to osporili mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Sad o svemu treba odlučiti Ustavni sud Federacije koji trenutačno – nema kvoruma. Nejasno je kako će raditi Vlada, u punom ili ograničenom kapacitetu. 

Published On 15 Feb 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO