Sarajevo nije dobilo gradonačelnika

Na sjednici izabran predsjedavajući Gradskog vijeća i njegovi zamjenici (Anadolija)

Pet mjeseci nakon lokalnih izbora, te nakon višesatne konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva, u utorak, gradonačelnik nije izabran.

Na sjednici su tri kluba vijećnika, Socijaldemokratske unije (SDU), Socijaldemokratske partije i Naše stranke, predložili tri kandidata za gradonačelnika, Stjepana Kljuića, Igora Kamočajija i Jakoba Fincija.

U prvom krugu glasanja nijedan kandidat nije osvojio dovoljno glasova. Za Kljuića i Kamočajija glasalo je po 12 vijećnika, dok je Finci dobio podršku tri vijećnika, javlja agencija Anadolija.

U drugom krugu glasanja Kljuić i Kamočaji imali su ponovo jednak broj glasova, 12 za, 12 protiv i tri suzdržana.

Time je sjednica Gradskog vijeća završena, a predsjedavajući GV-a Sabahudin Delalić kazao je da gradonačelnik nije izabran zbog nedostatka potrebne većine glasova.

U srijedu će biti održan kolegij Gradskog vijeća na kojem će biti dogovoren termin nove sjednice.

Gradsko vijeće dužno je u roku od 60 dana održati novu sjednicu i izabrati gradonačelnika.

Na konstituirajućoj sjednici Sabahudin Delalić (SDA) izabran je za predsjedavajućeg GV-a, a njegovi zamjenici su postali Miro Lazović i Gradimir Gojer, podsjećaju sarajevski mediji.

O kandidatima

Stjepan Kljujić jedan je od osnivača Hrvatske demokratske zajednice, pred referendum je bio jedan od aktivnih zagovornika suverene Bosne i Hercegovine, a bio je i član ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon osnivanja i rada u Republikanskoj stranci BiH, prelazi u SDU, koji ga i kandidira za gradonačelnika.

Na lokalnim izborima 2000. godine i 2004. godine Kamočaji je izabran za vijećnika sarajevske Općine Centar sa liste SDP BiH. Član je Glavnog odbora SDP BiH, a od juna 2009. godine obnaša i funkciju predsjednika Općinske organizacije SDP BiH Centar Sarajevo.

U prethodnom mandatu je obavljao funkciju savjetnika općinskog načelnika za društvene djelatnosti i komunikaciju sa građanima Općine Centar, nakon čega je imenovan za dogradonačelnika Grada Sarajeva.

Izvor: Agencije