Zašto BiH nema zakon o državnim praznicima

Nakon Slovenije i Hrvatske, 1. marta prije 21 godinu i Bosna i Hercegovina proglasila je nezavisnost. Međutim, ovaj datum zbog političkih neslaganja ni danas nije zvaničan državni praznik.

1. mart 1992. godine, na referendumu o nezavisnosti BiH, 64 posto stanovnika opredijelilo se za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih građana i ravnopravnih naroda.

Narednog mjeseca nezavisnost BiH priznaje i Evropska zajednica. A, 22. maja jednoglasno je primljena u članstvo UN-a. 21 godinu godinu poslije, Dan nezavisnosti se ne obilježava na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Posljednji pokušaj

Nekoliko puta Zakon o državnim praznicima bio je u proceduri, ali svaki put osporavali bi ga političari iz entiteta RS. 1. mart oni ne obilježavaju.

„Nikakav novi zakon nije u proceduri. Mislim čak da niko i ne radi na njemu. Dakle, čini mi se da su se svi pomirili s postojećim stanjem u kojem svako praznuje svoje praznike, a da saglasnosti na nivou BiH o tome nema i da je u skoro vrijeme neće biti”, kazuje Igor Radojičić, predsjednik skupštine RS-a.

„Imali smo posljednji pokušaj 2010. godine, pred opće izbore. Tada su predstavnici iz RS-a uložili preko 70 amandmana, s namjerom da na svaki mogući način ospore zakon. Jedan od apsurda je bio da se u BiH obilježavana i Dan narcisa kao praznik”, govori Almir Terzić, novinar Oslobođenja. 

Apsurd je i da isti koji osporavaju nezavisnost aktivno sudjeluju u radu institucija upravo na nivou države.

„Ako bi čovjek prihvatio njihove zahtjeve i prihvatio datume koji oni predlažu, praktično bi došao u situaciju da se odrekne vlastite istorije i da vlastitu zemlju, na neki način, izda, te da ohrabri tu politiku obezvređivanja države Bosne i Hercegovine u pravcu njenog nestanka”, smatra Beriz Belkić, zastupnik u Parlamentu BiH.

Bh. Hrvati kažu da bez njihovih glasova na referendumu prije 21 godinu, Bosna i Hercegovina ne bi bila nezavisna i suverena država.

Svečani prijem

“Hrvati ovaj datum nešto specijalno ne slave, jer nemaju razloga da slave ovakvu ustavnopravno uređenu BiH, koja im ne jamči jednaka prava kao pripadnicima druga dva konstitutivna naroda”, navodi Mate Franjičević, zastupnik HDZ-a u Parlamentu BiH.

 „Danas kroz vrata zgrade Parlamenta BiH ulaze političari svih većih stranaka u BiH, i iz oba bh. entiteta. No, jedni ulaze kako bi prisustvovali svečanom prijemu povodom Dana nezavisnosti, dok je drugima običan radni dan”, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Bosna i Hercegovina je nezavisna država već 21 godinu. To je činjenica, bez obzira na osporavanja kada je riječ o ovom danu, historiji BiH i njenoj  budućnosti.

Izvor: Al Jazeera