U aprilu izbori za hrvatske zastupnike EP-a

Izbori za hrvatske zastupnike Evropskog parlamenta održat će se 14. aprila, objavio je u petak hrvatski predsjednik Ivo Josipović, naglasivši da je tu odluku donio nakon konsultacija s vladom, parlamentarnim strankama i nevladinim udruženjima, prenosi Hina.

Josipović je kazao da je odlučio da se izbori za EP održe odvojeno od lokalnih izbora, koji se trebaju održati 19. maja, kako “europski izbori ne bi izgubili autonomiju i prepoznatljivost”.

“Podsjetio bih na veliku važnost izbora za Europski parlament. Po prvi puta naši građani biraju svoje predstavnike u Europski parlament i ti izbori imaju veliku simboličku vrijednost”, rekao je Josipović.

“Presudno za odluku o tome da se izbori održe odvojeno od lokalnih bila je činjenica da preklapanjem izbora, europski izbori gube na autonomiji i prepoznatljivosti, i da bi se u tom slučaju izgubila ta simbolička funkcija”, rekao je hrvatski predsjednik.

Zakonske ovlasti

Josipović je izbore za hrvatske zastupnike Evropskog parlamenta raspisao sukladno svojim zakonskim ovlastima.

Hrvatski sabor donio je 22. februara odluku da će se izbori za dvanaest hrvatskih zastupnika EP-a provesti prije pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, uz mogućnost da se izbori raspišu na isti dan kada se održavaju lokalni izbori, odnosno u maju.

Premijer Zoran Milanović pozvao je sve političke stranke da se izjasne koji datum smatraju najboljim, te kazao da se oni mogu održati u aprilu, maju ili zadnji tren, u junu, s obzirom na očekivano pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji 1. jula.

Na izborima za Evropski parlament prvi se puta u hrvatsku izbornu praksu uvode otvorene liste, pa će birači, osim za stranku, moći glasati i za jednog kandidata s liste te stranke za koju su glasali.

Petogodišnji mandat sadašnjeg saziva Evropskog parlamenta ističe u junu 2014. kada će se održati evropski izbori na razini čitave Unije, uključujući Hrvatsku.

Izvor: Al Jazeera i agencije