Opozicija se vraća u Sobranje

Na sastanku političkih lidera Makedonije je postignut dogovor da se opozicija vraća u Parlament i da će izaći na lokalne izbore koji su zakazani za 24. mart, izvijestila je novinarka Al Jazeere Milka Smilevska.

Sastanku političkih lidera prisustvovao je komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule.

U pratnji komesara, u zemlju su doputovali izvjestitelj za Makedoniju u Evropskom parlamentu Richard Howitt, bivši predsjednik Parlamenta Jerzy Buzek, kao i kao i direktor direktorata za proširenje Evropske unije Stefano Sannino.

Smilevska je izvijestila da ovo znači da Makedonija nakon dva mjeseca izlazi iz političke krize, koja je počela kada su u decembru iz Sobranja izbačeni novinari i opozicioni političari.

Normalne staze

Ona je dodala da ovaj dogovor vraća Makedoniju na normalne staze. Štefan Fule je nakon sastanak rekao da je sretan što su on i drugi evropski političari pomogli liderima da zemlja izađe iz krize.

Na sastanku je postignut dogovor da će opozicionari izaći na lokalne izbore, a 42 opoziciona poslanika će se vratiti na svoje redovne dužnosti u Soranju, kazala je Smilevska.

Sastanku političkih lidera prisustvovao je komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule.

Novinarka Al Jazeere je izvijestila i da je postignut dogovor o formiranju komisije koja će istražiti šta se tačno desilo 24. decembra, kada su iz Parlamenta  izbačeni novinari i opozicioni političari.

Ova komisija će biti formirana na inicijativu predsjednika Đorđa Ivanova.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Komesar za proširenje Evropske Unije Štefan Fule uputio je pismo premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom i predsjedniku opozicionih Socijaldemokrata Branku Crvenkovskom. Poruka je da je neophodan kompromis kako bi se zemlja vratila na euroatlanski put. Fule je spreman da posjeti Makedoniju kada se političari dogovore o rješenju krize.  Prilog Milke Smilevske. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO