Jadranka Kosor isključena iz HDZ-a

Nekadašnja hrvatska premijerka napustila je sjednicu suda časti, uz tvrdnju da je postupak protiv nje protivan statutu HDZ-a (Pixsell)

Bivša predsjednica Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor je u petak isključena iz HDZ-a.

Peteročlano Vijeće Visokog časnog suda HDZ-a donijelo je jednoglasnu odluku o njenom bezuvjetnom isključenju.

Kao obrazloženje je navedeno da je Jadranka Kosor svojim javnim istupima dovodila u pitanje HDZ-ova tijela i ustrojstvo.

Bivša hrvatska premijerka napustila je sjednicu Suda časti, uz tvrdnju da je postupak protiv nje protivan statutu HDZ-a.

Odluka suda nije konačna, jer Kosor ima pravo žalbe predsjedništvu stranke u roku od osam dana.

Član Suda časti HDZ-a Florijan Boras je kazao: “Zaključili smo da je svojim ponašanjem, svojim istupima, svojim neaktivnim odnosom prema stranci, nedolaskom na sjednice, prekršila odredbe statuta koji je obvezuju da prisustvuje sjednicama, a drugo da svoje stavove treba iznositi na sjednicama tijela stranke.”

“Ja samo govorim istinu i neću slušati da mi netko govori da sam sudjelovala u detuđmanizaciji HDZ-a, u detuđmanizaciji Hrvatske, jer to nije istina. I nije istina da je HDZ 18 godina, dakle i u vrijeme Tuđmana, bio zapuštena stranka. Hoćete li prihvatit odluku? Što znači prihvatit? Pa što bih trebala? Žile prerezat?”, ocijenila je Kosor.

Ukrupnjavanje stranke

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je sredinom februara izjavio kako medijski istupi Jadranke Kosor ne štete stranci, već samo njoj, s obzirom na to da se stranka uoči lokalnih izbora ukrupnjava.

“Ona nije prestala pričati otkada je izgubila stranačke izbore, a u stranci nitko nikome ništa ne zabranjuje”, rekao je Karamarko, odbacujući optužbe bivše hrvatske premijerke i nekadašnje predsjednice HDZ-a u jednom sedmičniku kako joj on brani govoriti.

Mišljenja je, međutim, kako takve izjave ne daje neko ko je član stranke, nego neko neovisan, ili, kako je kazao, neko jako, jako ovisan, samo ne zna o kome.

Prisjećajući se vremena kada je Kosor bila na čelu HDZ-a, Karamarko se zapitao ko je tada mogao davati slične izjave a da je ostao nekažnjen.

“Očito se radi o nekim frustracijama. Ne bih ulazio dalje u obrazloženje zbog čega, a ne bih ulazio čak ni u polemiku s njome. Međutim, hoće li će Sud časti imati posla s ovim slučajem ne bih prejudicirao, a to ćemo znati ovih dana”, izjavio je.

Karamarko je odbacio medijska nagađanja kako ne kontrolira Klub HDZ-a u Saboru, rekavši kako je i to dio priče koja bi ih trebala pokolebati uoči lokalnih izbora.

Izvor: Al Jazeera