Beograd zatražio ustupke Prištine

Državni vrh Srbije neće odustati od napora da se na sjeveru Kosova uspostavi zajednica srpskih opština. Beograd poručuje da i Priština u razgovorima mora biti fleksibilnija. Premijer Srbije Ivica Dačić u ponedjeljak nastavlja razgovore sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

Pred novu rundu pregovora sa kosovskim premijerom sastao se državni vrh Srbije. Predsjednik, premijer, prvi potpredsjednik Vlade i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju jedinstveni su u stavu da Srbija ima jasan koncept koji se svodi na uspostavljanje zajednice srpskih opština na sjeveru koje će funkcionisati u skladu sa Ustavom i zakonima na Kosovu.

Nastaviti pregovore

„Izgleda da je neophodno da Prištini bude poslato ohrabrenje od strane najuticajnijih predstavnika međunarodne zajednice da bude konstruktivna, da bude spremna na kompromis, da bude spremna da i ona učini izvesne ustupke kako bi se došlo do uzajamno prihvatljivog rešenja, bez toga. Dakle, bez spremnosti Prištine da i ona bude fleksibilna u ovim razgovorima to bi bio razgovor gluvih“, kazao je Marko Đurić, savjetnik predsjednika Srbije.

Nakon sastanka, visoki zvaničnici samo su prošli pored novinara. Kratko je rečeno da ne postoji opasnost da pregovori u Briselu propadnu.

„Sastanak u Predsedništvu Srbije kod Tomislava Nikolića trajao je skoro punih sat i po. Nakon sastanka, niko od zvaničnika nije davao izjave, konstatovano je da pregovore u Briselu treba nastaviti“, javio je reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Premijer Srbije Ivica Dačić ranije je ocijenio da će Srbija u nastavku dijaloga sa Prištinom biti izložena velikim pritiscima i manipulacijama.

„Ne znam u kom se smeru dalje uopšte mogu voditi razgovori sa Prištinom, jer njeni predstavnici ne žele da razgovaraju o davanju izvršnih ovlašćenja zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji“, kazao je ranije Ivica Dačić.

Eksperti za međunarodne odnose kažu da i Beograd i Priština drže do svojih stavova. Ocjenjuju da je kasno za prekid pregovora.

O evropskim integracijama

„Ukoliko obe strane drže svoje stavove, pregovori će se u izvesnoj meri prolongirati, ali u svakom slučaju će se nastaviti“, rekao je Dragan Đukanović, ekspert za međunarodne odnose.

Na sastanku najviših zvaničnika Srbije bilo je riječi i o evropskim integracijama.

Konstatovano je da do 16. aprila neće biti ni formalnih ni faktičkih razloga da Srbija ne dobije datum za početak pregovora u članstvo u EU.

Izvor: Al Jazeera