Tužbe zbog gradnje Andrićgrada

Ne smiruju se tenzije u vezi sa gradnjom Andrićgrada u Višegradu. Srpska demokratska stranka (SDS), koja je na posljednjim općinskim izborima odnijela pobjedu nad Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), traži račun – koliko novca su platili građani, koliko idejni tvorac Andrićgrada i većinski vlasnik Emir Kusturica.

Za to vrijeme, pravnu bitku najavljuje i nekoliko porodica koje su u ratu protjerane iz Višegrada. Tvrde da su oni zakoniti nasljednici zemlje na kojoj je nikao Andrićgrad, izvijestila je novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Andrićgrad se sprema ugostiti novog slavnog gosta. Užurbano se čiste pločnici, pripreme su završene, ali slavni gost ipak ne dolazi.

Mladi umjetnik Slavko Tuševljak ponosan je što su u galeriji u Andrićgradu, pored mnogih slavnih, i njegove slike.

“Zapravo sam se osjetio prozvanim da opišem te likove iz Andrićevih romana, djela. Često sam te likove upoređivao sa likovima koje sam ja sretao na ulici i cijela priča je krenula odatle”, kaže on.

Tuševljakov život odvija se na relaciji Beograd – Višegrad. Politika ga ne zanima.

“Sve će to da prođe, ali ovo će da ostane. Ostat će za generacije koje će doći”, dodje on.

Ali, politika u Višegradu je nešto drugo. Odluka o izgradnji Andrićgrada bila je jednoglasna. Vlada Republike Srpske i Općina Višegrad u njega su uložili blizu osam miliona eura.

Trebao je to biti projekt koji će gradu vratiti život.

Ulog Kusturice

“Dok jedni objašnjavaju kako je Andrićgrad nacionalni projekt broj jedan, drugi postavljaju pitanje, je li osim ideje, Emir Kusturica uložio i nešto novca”, javila je Maličbegović.

Odbornici SDS-a, koji sada imaju vlast u općini, tvrde da njihov budžet od blizu četiri miliona eura, ne može podnijeti teret projekta za koji je prijašnja vlast podigla kredit i s kapitalnim investicijama, za njega izdvojila blizu tri miliona eura.

Kažu da Kusturica u projekt nije uložio ništa, a ipak, njegovo preduzeće Lotika iz Užica, u Andrićgradu ima udio vlasništva od 51 posto. U SNSD-u i zato imaju objašnjenje.

Načelnik općine Višegrad i član SDS-a Slaviša Mišković, kaže: “Nikad nismo rekli da smo protiv Andrićgrada. Nastojimo objasniti – treba razdvojiti projekt izgradnje Andrićgrada od preduzeća Andrićgrad da bi se sproveo taj projekt, kao i uvaženog profesora Kusturicu i širom priznatog umjetnika od ličnosti profesora Kusturice kao direktora Andrićgrada.”

“Slušajte, mi ne smijemo zaboraviti brend gospodina Kusturice. U svijetu je normalno – neko ko donosi brend, treba ga i poštovati. To je to. Kad vam ovdje dođe direktor Kanskog festivala, Monica Bellucci, prvi reket svijeta i drugi, bogami, Višegrad spada u rijetke gradove koji imaju sreću da to dožive”, kazao je odbornik SNSD-a u Skupštini Vinko Droca.

Ali, nije to sreća za nasljednike višegradskog zemljoposjednika Pašana Hadžića, koji kažu da je Andrićgrad napravljen na njihovoj zemlji, što u općini negiraju.

Privatni poduzetnik Muhamed Pršeš je rekao: “Dvije trećine Višegrada je pripadalo mom djedu, Hadžić Pašanu. Znači, nema diskusije o tome, da imamo neki papir o tome da je ta zemlja prodata ili kupljena”.

Bilal Memišević, odbornik Stranke demokratske akcije u Skupštini, kaže: “Informacije koje ja imam je da je taj prostor na kome se nalazi Andrićgrad od 1958. do 1962. bio predmet eksproprijacije jezera Perućac. Također, moje informacije govore da su ti vlasnici obeštećeni”.

Narednih dana, nasljednici višegradskog zemljoposjednika stići će u Bosnu i Hercegovinu, kako bi podnijeli tužbe protiv Vlade RS-a i Emira Kusturice, ali i tražili intervenciju visokog predstavnika.

O svemu tome, Uprava Andrićgrada još se nije izjasnila. Na molbu za kratki razgovor, većini medija uslijedio je isti odgovor – u Andrićgradu nema nikog ko je ovlašten da daje izjave.

Izvor: Al Jazeera