Svaki drugi građanin Srbije posjeduje oružje

U Srbiji je na 100 stanovnika registrirano približno 58 komada vatrenog oružja (Anadolija)

Prema posljednjim statističkim podacima Instituta za međunarodne i razvojne studije iz Ženeve (IIDS), od zemalja Zapadnog Balkana, Srbija je prva prema broju vatrenog oružja u privatnom vlasništvu po glavi stanovnika, prenosi Anadolija.

Naime, u Srbiji je na 100 stanovnika registrirano približno 58 komada vatrenog oružja, što znači da više od pola stanovnika te zemlje posjeduje vatreno oružje. Tačnije, svaki drugi građanin Srbije posjeduje vatreno oružje. Srbija je druga na svjetskom nivou, odmah poslije Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za 2011. godinu ukazuju da je više od pola miliona građana registriralo čak 1.189.522 komada oružja. Od toga je 1.144.863 u privatnom vlasništvu, a 44.659 pištolja i pušaka vodi se na 3.304 firme i agencije za osiguranje. Brojka ilegalnog naoružanja, kako se pretpostavlja, veća je najmanje tri do četiri puta.

Generalni sekretar Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović je za agenciju Anadolija kazao da Srbiji postoji izražena kultura posjedovanja vatrenog oružja.

“U Srbiji je, malo više nego u BiH i Hrvatskoj, prisutna kultura čuvanja naoružanja kod stanovnika. Tradicionalno, Srbija i Crna Gora imaju tu kulturu posjedovanja oružja, koja se temelji na vjerovanju da je dobro imati lično naoružanje u kućama. Ono se koristi za slavlja. Nažalost, to oružje se upotrebljavalo u sukobima na Balkanu u prošlosti, kao i u obračunu s kriminalcima”, istakao je Hadžović.

Naoružani Makedonci

Poslije Srbije, slijedi Makedonija. Tamo je, prema studiji IIDS-a, na 100 stanovnika zabilježeno oko 24 komada vatrenog oružja, što znači da svaki četvrti građanin Makedonije posjeduje vatreno oružje.

Slijedi Crna Gora, gdje na 100 stanovnika otpada približno 23 komada vatrenog oružja u privatnom vlasništvu. Crnogorce slijede Hrvati, gdje je na 100 stanovnika zabilježeno nešto više od 21 komad vatrenog oružja.

Na samom začelju i prema broju vatrenog oružja po glavi stanovnika su Bosna i Hercegovina i Albanija. No, sumnja se kako u tim državama postoje i ogromne količine naoružanja koje nisu registrirane.

Naime, prema istraživanju IIDS-a iz Ženeve, u BiH je na 100 stanovnika zabilježeno malo više od 17 komada vatrenog oružja. To znači da svaki šesti stanovnik ove zemlje posjeduje oružje.

Hadžović ističe da je posjedovanje vatrenog oružja, prije svega, najveća prijetnja po unutrašnju sigurnost i stabilnost same zemlje.

“Količina naoružanja predstavlja prijetnju po unutrašnju sigurnost svake zemlje, pa i u BiH, gdje smo svakodnevno svjedoci upotrebe nelegalnog vatrenog oružja i bombi, što značajno utječe na sigurnost i percepciju sigurnosti u zemlji”, smatra Hadžović.

Istraživanje UNDP-a i UNICEF-a iz 2009. i 2010. godine pokazalo je da je došlo do rastućeg trenda posjedovanja oružja u BiH, što je dovelo i do rasta broja ubistava za 46 posto, samoubistava za 32 posto, te oružanih pljački za 28 posto.

Prema ovom istraživanju, najmanje naoružana nacija u jugoistočnoj Evropi je Albanija, gdje na 100 stanovnika otpada oko devet komada vatrenog oružja. Prema tome, u toj zemlji, svaki jedanaesti stanovnik posjeduje vatreno oružje.

Balkan iznad prosjeka

Imajući u vidu činjenicu da u prosjeku u Evropi na sto stanovnika dođe 11 cijevi, jasno je da su skoro sve zemlje Balkana iznad evropskog prosjeka.

Međutim, Hadžović smatra da posjedovanje vatrenog oružja ne može imati velike posljedice na podizanje međudržavnih tenzija i mogućih konflikata.

“Količina oružja nema neke reperkusije na odnose između zemalja Balkana. Svjesni smo da se ratovi više ne vode ličnim naoružanjem koje je u posjedu građana. Sva istraživanja govore da međudržavni sukobi na Balkanu više nisu mogući. Istraživanja koja smo mi provodili govore da su najveći razlozi posjedovanja oružja kod građana nepovjerenje i lična sigurnost i zaštita porodice i imovine”, tvrdi Hadžović.

Od zemalja iz šire regije, najviše oružja u privatnom vlasništvu nalazi se u Grčkoj, gdje je na 100 stanovnika zabilježeno oko 23 komada vatrenog oružja, a slijede Slovenija sa 14, Turska 13, Slovačka osam i Bugarska sa šest komada vatrenog oružja na 100 stanovnika.

Posmatrano na svjetskom nivou, najnaoružanija nacija je SAD, gdje je na 100 stanovnika registrirano čak 89 komada vatrenog oružja.

Poslije SAD-a slijedi Srbija sa 58, Jemen 55, Švicarska 45, Kipar 36, Saudijska Arabija 35, Irak 34 i Finska sa 32 komada vatrenog oružja na 100 stanovnika.

Također, od 20 najviše naoružanih nacija u svijetu, njih 10, su evropske, što znači da je Evropa najnaoružaniji kontinent, posmatrano po glavi stanovnika u svijetu.

Izvor: Agencije


Povezane

SAD su u 2011. na naoružanje potrošile 711 milijardi dolara, dok je ostatak svijeta potrošio 1.026 milijardi dolara.

Published On 01 Aug 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO