Preminuo glumac Josif Tatić

Široka publika pamtit će Tatića i kao Jataganca u seriji 'Bolji život' (Facebook)

Poznati glumac Josif Tatić preminuo je u petak u Beogradu u 67. godini.

Tatić je rođen u Novom Sadu 13. aprila 1946. godine, a u glumačke vode otisnuo se kao 20-godišnjak, debitirajući u filmu “Jutro” Puriše Ðorđevića. Od tada je nanizao 70 filmskih i uloga u televizijskim serijama, ali i one u raznovrsnom dramskom opusu na daskama, prije svega, njegovog matičnog Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Ponikao u glumačkoj porodici, Josif Tatić je studirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Bio je član JDP-a od 1968. godine, ali je igrao i u drugim beogradskim pozorištima- Narodnom, Zvezdara teatru, kao i novosadskom Srpskom narodnom pozorištu.

U sjećanju publike

Publika će ga posebno pamtiti po ulogama Slobodana Mihajlovića u predstavi “Šovinistička farsa” i Taleta surovog, iz kultne TV serije “Grlom u jagode”.

Na filmu je debitirao još 1967. godine ulogom vojnika u filmu “Jutro”, a među brojnim filmskim likovima, u skorije vrijeme imao je upečatljive kreacije u ostvarenjima “Hadersfild” reditelja Ivana Živkovića i “Turneja” Gorana Markovića.

Široka publika pamtit će ga i kao Jataganca u seriji “Bolji život”.

U svom matičnom pozorištu JDP-u ostvario je raznovrstan opus, od Kritona u drami “Odbrana Sokratova i smrt”, preko Nika u komediji “Dundo Maroje”, do Ðure Čvorovića u “Balkanskom špijunu”, ili Dragiše Cvetkovića u komadu “Knez Pavle”,  te Menelaja u “Troilu i Kresidi”.

Izvor: Agencije