Neispravno mlijeko povučeno sa tržišta

Dvije vrste mlijeka hrvatskih proizvođača, te dvije vrste tunjevine koje se prodaju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, proglašeni su opasnima po zdravlje.

Radi se o proizvodima mliječnih industrija Dukat i Vindija, čije mlijeko se povlači iz prodaje u trgovinama u regiji zbog povišenih vrijednosti kancerogenog aflatoksina, te tunjevini marke Rial u Hrvatskoj, koja je porijeklom s Tajlanda, i Filoni di Tonno španskog proizvođača Marfish Val u Bosni i Hercegovini, za koje su nadležne agencije također utvrdile da sadrže nedozvoljene količine histamina.

U Hrvatskoj traje utvrđivanje kako je došlo do propusta u kontroliranju kvalitete mlijeka. Hrvatska šalje uzorke mlijeka na dodatne testove u Beč, a rezultati će biti poznati krajem februara.

„Mislim da nema razloga za paniku, jer količine koje su pronađene nisu toliko velike da bi izazvale paniku, a osim toga trebali bi konzumirati puno veće količine da bi afltoksin imao učinak”, rekla je Mirjana Mataušić-Pišl, pomoćnica ministra poljoprivrede Hrvatske.

Zabrana uvoza

Vlasti Bosne i Hercegovine i Crne Gore u subotu su zabranile uvoz mlijeka hrvatskih proizvođača Dukata i Vindije za koje je utvrđeno da sadrže  aflatoksin.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Ured za veterinarstvo BiH, djelovali su na temelju upozorenja koje je u petak izdalo Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Zabrana uvoza odnosi se na Vindijino trajno mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti s rokom upotrebe do 3. jula, te na homogenizirano i sterilizirano mlijeko u UHT pakiranju, čiji rok upotrebe istječe u junu.

Zabranjen je i uvoz Dukatovog  trajnog mlijeka, također sa 2,8 posto masnoće, s rokom upotrebe do maja, kao i mlijeko “Lagano jutro”, s rokom upotrebe do 25. aprila.

U Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dalo je nalog da se iz prodaje povuče mlijeko Dukata i Vindije, nakon informacije da može biti rizično po zdravlje potrošača

Inspektori Zdravstveno-sanitarne i Veterinarske inspekcije kontroliraju na terenu da li su ispoštovane preporuke Ministarstva, javlja Srna.

Iz crnogorske Uprave za inspekcijske poslove u subotu je saopćeno da inspektori uzimaju uzorke spornih partija mlijeka, koje će poslati u Centar za ekotoksikološka ispitivanja.

U zavisnosti od rezultata analiza, koji se očekuju u narednih nekoliko dana, nadležne inspekcije preduzet će zakonom predviđene mjere, a čim budu poznati rezultati analize, javnost će o tome biti obaviještena.

Srbija: Uvezeno Dukatovo mlijeko iz BiH

U Srbiji, ministar poljoprivrede Goran Knežević  je izjavio da tržištu te države nema uvezenog mlijeka iz Hrvatske, već kompanije Dukat iz BiH, a da analize ne pokazuju prisustvo toksina.

“Manja količina mlijeka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo aflatoksina M1”, rekao je Knežević za B92.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije sljedeću isporuku mljekare Dukat iz BiH očekuju u utorak i najavljuju da će biti uzeti uzorci i ispitani na mikrotoksine, naglašavajući da se mlijeko domaćih proizvođača redovito kontrolira i ispravno je, što su pokazale i nedavne vanredne inspekcijske analize.

Dužnosnik Privredne komore Srbije Milan Prostran smatra da inspekcije trebaju pojačati nadzor nad mlijekom koje iz regije ulazi u Srbiju i da se uzorci iz svih uvezenih količina dodatno podvrgnu i provjere zdravstvene ispravnosti.

U Srbiji je krajem 2012. godine potvrđeno prisustvo aflatoksina u jednom dijelu prošlogodišnjeg roda kukuruza, a predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović očekuje inspekcijsko testiranje mlijeka i mliječnih proizvoda svih proizvođača na tržištu Srbije.

“Od Ministarstva očekujemo da ne bude slijepo i ne bude gluho, i da ono što se dešava u zemljama u okruženju uradi i kod nas”, istaknuo je Papović.

Aflatoksin M1 javlja se u mlijeku zbog određene prehrane krava. On je toksičan i ubraja se u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci, a inače je prirodni mikotoksin kojeg proizvode mnoge vrste gljiva Aspergilus.

Izvori: Al Jazeera i agencije