Đilas: Vlada sa Dačićem nema legitimitet

Premijer Srbije Ivica Dačić se našao na udaru javnosti nakon saznanja o susretu sa članom Šarićevog narko-klana (AFP)

Lider Demokratske stranke u Srbiji Dragan Ðilas ocijenio je da Vlada sa Ivicom Dačićem na čelu više nema legitimitet poslije saznanja o njegovim navodnim kontaktima sa članom kriminalne grupe narko-bosa Darka Šarića i da će “vrlo uskoro” doći do vanrednih izbora, prenosi Tanjug.

Ðilas je u intervjuu  za beogradski list Danas rekao da bi se Dačić trebao sam povući s premijerske pozicije.

“Kada se završi istraga (o kontaktima Dačića i Rodoljuba Radulovića), a nema razloga da ne bude brza i efikasna jer su snimci i transkripti tih razgovora u posedu nadležnih organa, ako je sve čisto, neka ga i ponovo izaberu za premijera ako hoće. Ali, dok se to ne obavi, ako Dačić ostane premijer, ni Vlada na čijem je čelu nema legitimitet. A tu su izbori jedino demokratsko rešenje i mislim da ćemo ih vrlo uskoro imati. Druga je stvar što Zapadu u ovom trenutku odgovara Vlada koja će da uradi bukvalno sve što se od nje traži oko Kosova”, rekao je Đilas.

Na podsjećanje da je i DS bila s Dačićem u vladi, a sve to vrijeme Boris Tadić je znao za njegove kontakte sa Šarićevim ljudima, Ðilas kaže da je Tadić i 2008. i 2012. bio jasnog stava da Dačić ne može biti premijer.

Lider DS-a je dodao i da ne treba poistovjećivati Socijalističku partiju Srbije (SPS) “potpuno sa Dačićem”, ali i da se u tom slučaju Tadić kao bivši predsjednik Srbije i šef Savjeta za nacionalnu bezbednost ponio “maksimalno državnički i odgovorno”, jer sa strankom nije dijelio informacije koje imaju oznaku državne ili službene tajne.

On je rekao da ne zna ko stoji iza objavljivanja informacija o Dačiću i Raduloviću, ali i dodao da izbori u Srbiji danas odgovaraju političkim snagama koje ne žele vidjelti uspješan završetak evropskih i kosovskih pregovora, a odgovaraju i Srpskoj naprednoj stranci (SNS), koja ima najviši rejting.

“Negde između te dve činjenice treba tražiti one koji su plasirali ove informacije u javnost. DS ne želi ni da se zaustave evropske integracije, ni da se ide na prevremene izbore dok se ne okonča proces pregovora na Kosovu i ne dobije datum za EU. Zašto bismo mi to radili?”, zapitao je Ðilas.

Upitan da objasni kontakte predsjednika Političkog savjeta stranke Dragoljuba Mićunovića s Radulovićem i kolika je time šteta nanesena DS-u, Ðilas je izrazio očekivanje da će to razjasniti sam Mićunović jer, kako kaže, vjeruje da on nema šta sakriti.

‘Loša politika’

Ocijenio je, također, da je pominjanje Mićunovićevog imena samo još jedan pokušaj da se pažnja javnosti skrene sa Vlade i onih koji danas obavljaju najvažnije državne poslove.

Ðilas napominje da vlast i dalje ima većinu u Skupštini Srbije i da mu djeluje da je SNS-u najviše stalo do brzog raspisivanja izbora, kako bi materijalizirali svoj rejting i podršku koju njihov lider sada nesumnjivo ima.

On je, međutim, dodao da DS misli da su izbori potrebni jer Vlada radi “još hiljadu stvari loše”, prije svega u ekonomiji, i da će politika Mlađana Dinkića dovesti do toga da do kraja godine država ima ozbiljan problem s isplatom penzija, plata i podmirivanjem svih drugih osnovnih potreba.

“Izbori su u interesu države, kako privreda i ekonomija ne bi stale, a mi kao stranka podređujemo svoj stranački interes višem, državnom, i boljem životu građana. Ova Vlada nema legitimitet, nema ekonomski program, osim ako je to lični Dinkićev, jer zaista ne znam kakav je ekonomski program SNS-a i SPS-a i ova Vlada mora da ode”, zaključio je Ðilas.

Na pitanje da li je SPS, bez Dačića, legitimna opcija i potencijalni partner DS-a u Vladi, predsjednik demokrata kaže da je za njega Dačić legitiman partner čim razjasni situaciju sa Šarićevim narko-klanom i da zato sve što se nalazi na diskovima o njegovim susretima sa Radulovićem treba biti u najkraćem roku dostupno javnosti. 

Na pitanje može li SNS biti partner DS-u, Ðilas je rekao da demokrate mogu sutra biti u Vladi sa svima koji prihvataju njihove principe ekonomskog razvoja Srbije, uz reformske mjere od obrazovanja do izbornog sistema, i ko je za EU ne samo deklarativno, već u svakodnevnoj praksi.

“A, ako slučajno većina u DS-u bude za ulazak u vlast po svaku cenu, ja ću da poštujem odluku većine, ali više neću biti predsednik stranke”, podvukao je on.

Đukić Dejanović: Vlada nije nokautirana

S druge strane, potpredsjednica SPS-a i ministrica zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da Vlada nije nokautirana, da odnosi unutar nje nisu narušeni, a da izbore očekuju oni kojima smetaju beskompromisna borba protiv kriminala i evropski put koji se razvija po planiranoj dinamici.

Đukić Dejanović je za list Novosti rekla da otvaranje afere oko susreta s Radulovićem nije okrnjilo kredibilitet ni premijera, ni Vlade, kao i da iza medijskih napisa ne stoje partneri iz Vlade.

Ona je istakla da vjeruje Dačiću i da ne bi stajala uz njega da ima i trun sumnje da je ugrozio državne i sigurnosne interese u svojim kontaktima sa Rodoljubom Radulovićem.

“Mi smo za to da se svaki detalj vezan za njegove komunikacije sa bilo kime ispita i ako ima krivičnog dela, da se sve sankcioniše. Institucije države daće odgovor i na to pitanje, a građani će na kraju da procenjuju ima li ko politički kredibilitet ili ne”, poručila je Đukić Dejanović.

Upitana da li je u stranci imala informacije da je neko iz rukovodstva kontaktirao sa Radulovićem, kazala je da je za to ime čula kad i najveći broj građana.

“Nikakvih informacija o njemu nisam imala i on nije neko sa kim se družio SPS. Da li je bilo pojedinačnih susreta i koliko je neko poznavao tog momka jedne pop pevačice, koji je važio za biznismena, to je drugo pitanje”, precizira Ðukić Dejanović.

Povodom optužbi na račun ljudi iz najbližeg Dačićevog okruženja za veze sa kriminalcima, ona kaže da je moguće na nekoga baciti ljagu kroz medije, ali je najbitnije da se utvrde činjenice.

“Ukoliko se dokaže da su neki povezani sa kriminalcima, budite ubeđeni da oni više neće biti među nama”, poručila je Ðukić Dejanović.

‘Isti cilj Dačića i Vučića’

“Postigli smo dobre rezultate na evropskom putu, u privlačenju investicija i u borbi protiv kriminala i korupcije. Nema sumnje da oni kojima se to ne sviđa baš i žele da napadaju Ivicu Dačića kao personifikaciju Vlade, upravo da bi minimizirali njen učinak.

Ministrica, također, smatra i da odnosi unutar Vlade nisu narušeni.

“Vrlo korektno komuniciramo na sednicama Vlade. Sa ministrima iz SNS-a imam veoma korektnu saradnju. Ne slutim nikakve promene u našim odnosima. Postoji jedan partnerski cilj – da svim građanima bude bolje”.

Govoreći o odnosima između Dačića i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića, Đukić Dejanović smatra da su i jedan i drugi posvećeni istom cilju, bilo da je riječ o borbi protiv korupcije, rješavanju kosovskog pitanja, o evropskom putu ili dovođenju investitora. 

Izvor: Agencije