Azerbejdžan: Nikolić se sastao s Alijevim

Nikoliću je priređen svečani doček ispred predsjedničke palate (Marko Troši? / Tanjug)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u petak u Bakuu s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom, s kojim će potpisati deklaraciju o strateškom partnerstvu i otvoriti prostor za intenzivnu saradnju dviju zemalja na ekonomskom planu.

Nikoliću je ispred predsjedničke palate Zagulba, nedaleko od Bakua, priređen svečan doček, uz smotru garde i intoniranje himni dviju država.

Dvojica predsjednika su počela sastanak, zatim će biti održan i plenarni susret.

Poštovanje cjelovitosti

Nikolić je ranije, na početku posjete Azerbejdžanu, razgovarao s premijerom te zemlje Arturom Rasizadeom i predsjednikom Parlamenta Ogtajem Asadovim, s kojima je konstatirao da će podizanje odnosa dviju zemalja na nivo strateškog partnerstva otvoriti prostor za intenzivniju vanjskotrgovinsku razmjenu i investicije.

Predsjednik Srbije i azerbejdžanski zvaničnici ocijenili su veoma značajnom međusobnu podršku po pitanju poštovanja međunarodnog prava i teritorijalne cjelovitosti zemalja.

Asadov je u uvodnom obraćanju predsjedniku Srbije i delegaciji poručio da je uvjeren da su dvije zemlje prijatelji i da će se uvijek podržavati, posebno kada je riječ o poštovanju principa međunarodnog prava.

Asadov je podsjetio da je do sada potpisano 19 bilateralnih sporazuma, da postoje dobre pretpostavke za još bolju kulturnu i naučnu saradnju.

Što se tiče ekonomske saradnje, on je ocijenio da ona u ovom momentu nije izbliza nije u skladu s mogućnostima, ali i izrazio nadu da će se to u bliskoj budućnosti promijeniti.

Predsjednik Srbije je s premijerom Azerbejdžana razgovarao za vrijeme radnog ručka.

Strateško partnerstvo

Nikolić će potpisati s predsjednikom Azerbejdžana Alijevim deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Pored deklaracije o strateškom partnerstvu, bit će, također, potpisana još dva sporazuma o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i veterinarstva.

Dvojica predsjednika će, kako je predviđeno, u petak otkriti spomenik Nikoli Tesli.

Nikolić će posetiti i Fondaciju Hajdara Alijeva i Diplomatsku akademiju i prisustvovati otvaranju izložbe posvećene Ivi Andriću.

Nakon neformalne večere u četvrtak navečer, Alijev i njegova supruga će u petak navečer u čast predsjedničkog para iz Srbije prirediti svečanu večeru.

Za subotu je planirano da se Nikolić sastane s predsjednikom azerbejdžanskog Parlamenta Ogtajem Asadovim i obrati azerbejdžanskim privrednicima.

U delegaciji koju predvodi Nikolić su i šef diplomatije Srbije Ivan Mrkić, savjetnici Marko Ðurić, Predrag Mikić, Jasmina Mitrović Marić, šef Pres službe Stanislava Pak.

Izvor: Agencije