Nikolić i Jahjaga: Simbolika bez sadržaja

Susretom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsjednice Atifete Jahjaga, napravljen je korak naprijed u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ocjenjuje se u Evropskoj uniji, ali i u Beogradu i Prištini.

Ipak, na obje strane postoje ocjene da su Nikolić i Jahjaga doprinijeli poboljšanju položaja suprotne strane.

Naslovne stranice novina su identične i u Beogradu i Prištini, na centralnom mjestu postavljene su fotografije prvog i, kako ga pojedini nazivaju, historijskog susreta predsjednika Srbije i Kosova.

Novine i na srpskom i albanskom susret opisuju riječima: Dosta simbolike, a manje sadržaja. Tako susret Jahjage i Nikolića vidi i nekadašnji glavni pregovarač Beograda Borko Stefanović.

„Mislim da je ovo važan korak u regulisanju odnosa sa Prištinom, normalizaciji odnosa, ali istovremeno potvrđuje se sve ono sto smo ranije govorili. To je sastanak bez sadržine, bez rezultata. Sastanak u kome dve osobe koje nemaju suštinski uticaj na svoje politike i svoje vlade razmenjuju istorijske lekcije“, smatra Stefanović.

Snažni argumenti

Sastanak Nikolića i Jahjage počeo je njihovim rukovanjem i trajao je svega 50 minuta, poslije čega su saopćili da je u pitanju bio koristan susret, ali da nije napravljen korak naprijed u približavanju stavova o statusu Kosova, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.

„Mi smatramo da Kosovo ima snažne argumente da brani svoju poziciju, te u isto vrijeme šaljemo poruku da Kosovo nikada više neće biti talac Beograda“, kazao je Burim Ramadani iz Alijanse za budućnost Kosova.

„Mi podržavamo ovaj proces da bi Kosovo postiglo punu normalizaciju sa svojim susjedim,a što znači i sa Republikom Srbijom.“

Susret dvoje predsjednika hvale u EU-u, ali u Prištini postoji ocjena da je Jahjaga time što je sela za isti sto sa Nikolićem dala legitimitet Beogradu.

„Ovi sastanci omogućavaju Srbiji da ostvari svoju kriminalnu platformu, kojom pokušava još više podijeliti Kosovo, čime bi Kosovo postalo nefunkcionalna država. Sastanak za zamjenikom Vojislava Šešelja, Tomislavom Nikolićem, je sastanak kojim se opraštaju svi zločini koje je Srbija provela na Kosovu, a za ovo kosovska predsjednica nema ni zakonsko, ni moralno pravo“, kazao je Visan Ymeri iz Pokreta Samoopredeljenje.

Put bez povratka’

S druge strane, za Demokratsku stranku Srbije Vojislava Koštunice, Nikolić je dao legitimitet Prištini.

„Srbija će ipak do proleća, ovako ili onako, priznati nezavisno Kosovo, a za to će pokušati da iskamči neki stepen autonomije za Srbe na Kosovu, posebno na severu. To je potpuno neprihvatljivo i mi smatramo da je to već put bez povratka“, kaže Slobodan Samardžić (DSS).

Sastanak u srijedu je samo jedan u nizu susreta srpskih i kosovskih zvaničnika ovog mjeseca u Briselu. Već za 10 dana za isti sto ponovo će sjesti Ivica Dačić i Hashim Thaci koji će, ovog puta, tokom dvodnevnih sastanaka razgovarati o rješavanju situacije na sjeveru Kosova.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Jahjaga smatra da je nezavisnost Kosova neupitna, a Nikolić da zbog toga dijalog ne može ići ka zajedničkom rješenju.

Published On 06 Feb 2013

Predsjednica Kosova je najavila da će na sastanku s Nikolićem biti podržan dosadašnji proces dijaloga koji vode Dačić i Thaci.

Published On 05 Feb 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO