Mitrovica: Hapšenje nakon ranjavanja djece

Djeci nije potrebna hirurška intervencija i nije neophodan njihov transport u neku drugu kliniku (Tanjug)

Regionalni glasnogovornik Kosovskih policijskih snaga (KPS) Besim Hoti izjavio je da je policija nakon ranjavanja dvoje djece u Mitrovici izvršila pretres stambenog objekta porodice Stojanović, koja živi u prizemlju kuće u kojoj je u ponedjeljak navečer došlo do eksplozije.

Izvršen je pretres kuće, pronađena je ručna bomba M-75, slična onoj koja je pronađena prethodne noći u stanu porodice Vučetić kada je povrijeđeno dvoje djece.

Policija je zbog toga lišila slobode Srđana Stojanovića, kojem je određen pritvor do 48 sati, rekao je Hoti za Tanjug.

On je naglasio da je pretresom u istom objektu pronađeno 50 metaka kalibra 7,62 milimetra.

U kući u kojoj je došlo do eksplozije pronađeni su automatska puška “kalašnjikov” i 54 metka, rekao je policijski glasnogovornik.

Djeca u stabilnom stanju

Dječak i djevojčica povrijeđeni u eksploziji nisu životno ugroženi i njihovo stanje je u utorak ujutro stabilno.

Načelnik hirurgije bolnice u Kosovskoj Mitrovici Radimir Janković izjavio je da djeci nije potrebna hirurška intervencija.

On je naveo da je bolnica u Kosovskoj Mitrovici u mogućnosti do kraja zbrinuti djecu, tako da nije neophodan njihov transport u neku drugu kliniku.

“Deca nisu životno ugrožena, u potpunosti su stabilna”, kazao je Janković.

U toku su rendgenski pregledi djece, rekao je on, dodajući da su kod dječaka sitni geleri oštetili krvne sudove vrata.

Osude napada

Djeca uzrasta tri i devet godina povrijeđena su u ponedjeljak navečer, kada je nepoznata osoba bacila eksplozivnu napravu na kuću porodice Vučetić u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici.

Napad je osudio premijer Srbije Ivica Dačić, naglašavajući da međunarodne snage imaju obavezu svima garantirati sigurnost.

Eksplozivna naprava bačena je u kuću Sneže i Steve Vučetić, u Bošnjačkoj mahali, jednom od mješovitih kvartova u Mitrovici, u kojem žive i Srbi i Albanci.

Policija je na licu mjesta obavila uviđaj.

Šef kancelarije Vlade Srbije za KiM Aleksandar Vulin zatražio je od međunarodne zajednice da podhitno zauzme stav o bombaškom napadu i da pronađe počinioce.

Administrativni ured kosovske Vlade u Mitrovici je osudio napad, ističući da je to apsolutno neprihvatljivo i da se sa ovim napadom otišlo predaleko.

Izvor: Agencije