Nikolić i Gul najavili investicioni bum

Nikolić i Gul: Fokus posjete ekonomska saradnja (AFP)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je u ponedjeljak u Ankari da bi trilaterlani sastanak Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine trebalo da bude održan u maju u Ankari.

Nikolić je poslije razgovora sa turskim predsjednikom Abdullahom Gulom rekao da je Srbija danas prihvatila tu inicijativu prvog čovjeka Turske.

“Podržavamo inicijativu Turske za održavanje sastanka na vrhu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske. Predsednik Gul je kao domaćin predložio maj mesec u Ankari i mi smo to prihvatili”, rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić počeo je u ponedjeljak dvodnevnu zvaničnu posjetu Turskoj.

Obilazak Memorijalnog centra ‘Ataturk’

Tomislav Nikolić je u ponedjeljak obišao Memorijalni centar “Ataturk”, posvećen “Ocu turske nacije” i položio vijenac njemu u čast.

U spomen knjigu Nikolić je upisao: “Počastvovan sam što mogu da se poklonim senima čoveka čija vizija je podigla i uspravila ovu divnu zemlju i njen narod. Ovako veliki narod zaslužuje velikog oca Kemala Ataturka. Turska će živeti sve dok u njoj bude živela njegova ideja.”

Predsjednici Srbije i Turske poručili su da je došlo vrijeme da Srbija i Turska sarađuju do posljednjeg atoma, a govoreći o turskim ulaganjima u Srbiju najavili su pravi investicioni bum.

Nikolić i Gul su u Ankari iz zatvorenih vrata razgovarali o ekonomskoj saradnji, ulaganjima Turske u infrastrukturne projekte u Srbiji, ali i uticaju Turske na stabilnost na prostoru Balkana.

Govoreći o investicijama, Gul je najavio da su konkretni koraci za unapređenje saradnje već načinjeni i da je odmah nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini vidljiv napredak, ali i da turske i srbijanske firme uveliko rade na projektu izgradnje auto-puta kroz Srbiju na Koridoru 11, ka Jadranu.

“Doći će do ekonomskog i privrednog buma i eksplozije u periodu pred nama. Očekujte da ekonomska i privredna saradnja budu sve intenzivnije”, poručio je Gul.

On je rekao da se već primjećuje pomak u privrednoj saradnji a da se obim ekonomske saradnje posebno uvećao.

Gul je lično pozvao zainteresovane turske investitore da ulažu u Srbiju.

“Podstičem ih i lično da investiraju i poručujem da će sve to biti razvoj koji će doprinijeti i razvoju naših bilateralnih odnosa”, rekao je on.

Gul je istakao i da, iako Srbija i Turska nemaju zajedničku granicu, oni Srbiju smatraju svojim bliskim susjedom.

Predsjednik Nikolić je rekao da se sa turskim kolegom usaglasio da će djelimično biti zadovoljni kada trgovinska razmjena dostigne milijardu eura.

Predsjednik Srbije, koji u Turskoj predvodi državnu delegaciju, razgovarat će i s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i najutjecajnijim turskim privrednicima, saopćeno je iz Nikolićevog kabineta.

Savjetnik predsjednika za vanjsku politiku Marko Ðurić rekao je za Tanjug da posjetom Turskoj Nikolić nastavlja intenzivne vanjskopolitičke aktivnosti, a da će fokus posjete biti ekonomska saradnja.

Delegacija Srbije, naveo je Ðurić, upravo na tom polju očekuje konkretne rezultate, ali će posjeta biti prilika i da se istakne kako “politički odnosi moraju da prate ekonomske i da mi od Turske očekujemo da ona uvaži naše interese kada je riječ o Kosovu”.

Vodeći privrednici

“Očekujemo da tokom dvodnevne posete Ankari i Istanbulu ostvarimo značajne rezultate u ekonomskoj saradnji, s obzirom da će se predsednik Nikolić sastati sa vodećim privrednicima, a da će u našoj delegaciji takođe učestvovati jedan broj privrednika”, rekao je Ðurić.

Delegacija privrednika, koju predvodi predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin, u utorak će učestvovati na 12. sjednici Poslovnog vijeća Srbija – Turska, koje se organizira povodom zvanične posjete predsjednika Srbije, a dan kasnije u Istanbulu bit će održan i sastanak privrednika dviju zemalja.

Tema sastanka, kako je najavljeno, bit će mogućnost za proširenje ekonomske saradnje dviju zemalja.

Uoči Nikolićeve posjete Turskoj, u Beogradu je, kako bi pripremio tu posjetu, boravio šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

Strateški partner

Davutoglu je rekao da je Srbija strateški partner Turske u regionu, Evropi i u međunarodnoj areni.

Prema njegovim riječima, Srbija i Turska imaju zajedničku viziju regiona u kojem su zemlje integrirane na miran način i da je strateška saradnja dviju država važan signal i poruka za stabilnost na Balkanu.

Nikolić je u Turskoj boravio i na početku predsjedničkog mandata, u junu prošle godine, kada je, zajedno s Gulom, kopredsjedavao Samitom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju u Istanbulu.

Predsjednik Srbije je na marginama samita imao bilateralni sastanak s turskim kolegom.

Izvor: Agencije