Mirsad Kebo istupio iz SDA

Kebo je saopćio da duboko žali što je morao donijeti ovako mučnu odluku (Anadolija)

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo istupio je, na vlastiti zahtjev, iz članstva Stranke demokratske akcije (SDA) i do daljnjeg neće davati izjave niti komentirati razloge tog čina.

Kebo se ograđuje od sadržaja izjave koju je generalni sekretar SDA Amir Zukić u nedjelju dao agenciji Fena, a koji je, kako se navodi u saopćenju, bio upoznat s detaljima i radnjama poduzetim od strane potpredsjednika Kebe prilikom donošenja ove “teške odluke”.

U saopćenju se navodi da potpredsjednik Federacije “izražava veliko poštovanje članstvu SDA i duboko žali što je morao donijeti ovako mučnu odluku”.

“Kao što je u svim svojim dosadašnjim javnim istupima čuvao ugled svakog pojedinca, institucije, političke partije i naroda, potpredsjednik Kebo očekuje da će njegov čin biti shvaćen kao demokratsko i ljudsko pravo”, navodi se u saopćenju.

Od ponedjeljka će Kebo i njegov Kabinet djelovati vanstranački i, kao do sada, u skladu s Ustavom, Zakonom i interesom svih građana i naroda Federacije, kaže se na kraju saopćenja, kojeg prenosi Služba za odnose s javnošću potpredsjednika Federacije.

Sarajevski mediji podsjećaju da je sekretar Zukić izjavio kako Kebo nije napustio stranku.

Međutim, faksimili Kebine pismene ostavke te kopije uplatnice u pošti dokazuju suprotno. Kebo jeste dao ostavku u SDA i stranački zvaničnici to su znali još od petka, najkasnije subote.

Kriza vlasti

Kriza vlasti u Federaciji pojam je gotovo otrcan s obzirom na to koliko ta kriza traje. Praktično, od posljednjih općih izbora vlast u Federaciji stalno se rekonstruira.

U oktobru 2010. godine birala se državna, entitetska i kantonalna vlast u Bosni i Hercegovini. Tek nakon skoro pola godine vlast u Federaciji je uspostavljena. Činili su je Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, SDA, Hrvatska stranka prava (HSP) Bosne i Hercegovine i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB).

No, posljednjeg dana maja 2012. godine puca koalicija između SDP-a BiH i SDA na državnom, a i na ostalim nivoima. Novi partner SDPBiH u vlasti je Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine.

Da bi koalicija zaživjela, u Federaciji trebaju uključiti Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) Bosne i Hercegovine i HDZ 1990.

To se dogodilo u Parlamentu, ali izbacivanje SDA, HSPBiH i NSRzB iz same Vlade nema podršku predsjednika Federacije, HSP-ovca Živka Budimira, koga nisu uspjeli smijeniti.

Glasanje o nepovjerenju

Nakon višemjesečnih sporenja i svađa, u Parlamentu se namjerava izglasati nepovjerenje ukupnoj federalnoj vlasti, osim premijeru, koji bi onda mogao, zaobilazeći dalje prepreke, uvesti SBBBiH i dva HDZ-a u federalnu Vladu.

Očekivanu odluku o smjeni ministara u entitetskoj vladi iz reda SDA i HSP-a morao bi potpisati Budimir, te dva potpredsjednika Mirsad Kebo (SDA) i Svetozar Pudarić (SDPBiH).

Budimir je ranije izjavio kako na to neće pristati ako uz zahtjev za promjene ministara ne dobije i obrazloženje s negativnim ocjenama njihova dosadašnjeg rada.

Nova parlamentarna većina nije se odlučila i na pokretanje zahtjeva za smjenu potpredsjednika Kebe, iako je on do sada bio član SDA.

Predsjednik Zastupničkog doma Fehim Škaljić izjavio je kako je Kebo najavio da će “poštovati volju parlamentarne većine” pa njegova smjena stoga nije ni potrebna.

Izvor: Al Jazeera i agencije