Hrvatski kulturnjaci: Branimo dostojanstvo

Hrvatski glumci, operski pjevači, plesači, bibliotekari, arhivari i drugi radnici u kulturi ustali su u odbranu svojih plata.

Ministarstvo rada uputilo je u proceduru zakon kojim se ukidaju dodaci na plate za staž, pa će se, tvrde sindikati, plate zaposlenih u kulturi smanjiti između 10 i 30 posto.  Isto čeka i sve druge javne i državne službe.

Djelatnici Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) kreću u boj za svoja prava. Nakon što su se, kažu, odrekli božićnica, regresa i jubilarnih nagrada, Vlada im sada želi smanjiti i plate.

Široka akcija

One bi se ukidanjem posebnog dodatka na staž vratile u prošlost, na nivo na kojem su bili prije sedam godina.

„Zbog toga što nas vodite u prošlost, izgubili smo povjerenje i na ovaj način započinjemo široku akciju, branimo svoje dostojanstvo, radna mjesta, plaće i hrvatsku kulturu”, kazao je Ivica Trubić, prvak opere HNK Zagreb.          

Dušan Gojić, prvak drame HNK Zagreb, poručio je: „Gospodo koji određujete plaće drugima, a i sebi samima, kako se niste dosjetili da sebi ukinete plaće za jedno 80 posto, jer vama još uvijek ne bi bila ugrožena egzistencija.”

Prema zakonskom prijedlogu, ostaje samo 0,5 posto dodatka za svaku godinu staža, ali bi se ukinuo takozvani dodatak za vjernost, odnosno dodatak od 4,8 i 10 posto za 20, 30 i 35 godina staža u kulturi.

 „Bune se i plesači i pjevači profesionalnog folklornog ansambla Lado. Djelatnici u kulturi poručuju – plaće će im se smanjiti između 10 i 30 posto”, javila je iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Verica Radić u Ladu pjeva i pleše više od 30 godina. Već zna koliko će izgubiti.

 „Imam pune 32 godine staža. Na mom primjeru po nekom izračunu iz računovodstva bi to bilo oko 1.200 kuna.”

Ministarstvo rada ne daje objašnjenja. 

No, neslužbeno se doznaje kako je opravdanje za ukidanje jednog od dodataka na staž usklađivanje s evropskim zakonodavstvom, odnosno ukidanje takozvane dobne diskriminacije.

Kulturnjaci su, čini se, prvi na redu koji će ostati bez tog dodatka, ne i posljednji.

„Danas je kultura na ulici, ova Vlada je kulturu istjerala na ulicu, ali čini se da je to početak istjerivanja naroda na ulicu”, istaknuo je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

I drugi zaposleni u javnim i državnim službama već znaju da ih čeka isto.

Vruće sindikalno ljeto

„Mi ćemo se priključit’, pa ćemo svi pjevat’ u javnim službama”, rekla je Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

„Nećemo dati, jer smo mi svoje dali”, naveo je Boris Pleše iz Sindikata državnih službenika i namještenika.

“Zaposleni u državnim i javnim službama,  njih 250.000, dalo je regrese, božićnice i jubilarne nagrade. Vlada im je, kažu, obećala da im zauzvrat neće dirati plaće. U Hrvatskoj se, očito, sprema vruće sindikalno proljeće”, javila je Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera