Haradinaj počasni građanin Tetova

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova, Ramush Haradinaj, proglašen je za počasnog građanina Tetova.

Gradonačalnik Tetova Sadi Bedžeti uručio mu je plaketu zbog, kako je rekao, unapređenja ljudskih prava.

Propali pregovori

Propali su pregovori u Prištini o koaliciji između Haradinajeve opozicione Alijanse za Budućnost Kosova i vladajuće Demokratske Partije Kosova Hashima Tachija.

U saopćenju Alijanse kaže se da su nakon susreta u ponedjeljak između Haradinaja i Thacija okončani napori za moguću koaliciju.

Vladajuća koalicija u Skupštini nema stabilnu većinu, te su ovi pregovori bili važni kao mogućnost izbjegavanja vanrednih općih izbora.

Haradinaja su imenovali kao političara koji afirmira albanski identitet u sistem evropskih vrijednosti.

‘Bez pravne valjanosti’

Za imenovanje Haradinaja za počasnog građanina Tetova nisu glasali Makedonci u gradskim tijelima.

Državni inspektorat za lokalnu vlast kaže da odluka nema pravnu valjanost zato što nije donesena poštujući Badenterov princip.

Haradinaj se zahvalio na, kako  je rekao, časti koja mu je dodijeljena.

“Vi ste snažni, sposobni i odlučni. Ne samo kada je lako ili kada obavljamo svakodnevne zadatke, nego i kada radimo na duže staze”, rekao je on.

“Čast i podrška koju ste mi ukazali u mojim teškim danima to potvrđuje. Niste mislili samo za taj dan nego i dugoročno.

Današnju čast, proglašenje za počasnog građanina, doživljavam ne samo kao čast za danas nego za cijeli put koji sam prošao.”

Vančo Šehtanski iz Državnog inspektorata za lokalnu vlast, rekao je da odluka nije validna. “Čovjek koji će biti inauguriran, bit će prevaren”, kazao je on.

Građani suzdržani

Reagirala je i politička partija Dostojanstvo, čiji su članovi Makedonci koji su učestvovali u konfliktu 2001. Oni su u ponedjeljak došli u Tetovo da osude ovaj čin.

Predsjednik Dostojastva Stojanče Angelov je upitao: “Treba li da se odlikuje onaj koji je predvodio OVK? Organizaciju koja je 2001. napala Makedoniju i sa formacijama ulazila u zemlju, to je apsurd.”

“Makedonci iz Tetova bili su suzdržani o proglašenju Ramusha Haradinaja za počasnog građanina. Tetovo je grad u kojim se tradicionalno meri odnos snaga albanskih partija u Makedoniji. Na vlasti je trenutno gradonačelnik iz opozicione Demokratske partije Albanaca, a kampanja za lokalne izbore zvanično počinje za mesec dana” javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Izvor: Al Jazeera